Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ivo Žajdela prejel častno priznanje Boruta Meška

Za vas piše:
K. C.
Objava: 18. 12. 2014 / 11:31
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ivo Žajdela prejel častno priznanje Boruta Meška

Ivo Žajdela prejel častno priznanje Boruta Meška

Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo je poleg karikaturista Mikija Mustra dobil sodelavec Slovenskega časa Milan Gregorič.

"Klasična beseda martyres označuje dvoje pomenov: pričevanje in mučeništvo. Oboje najdemo v ljudeh, katerih večni spomin obuja njegovo delo. Oboje najdemo v naslovljencu pričujoče utemeljitve. V dokaz njegove zvestobe izvornim prvinam civilizacije mu Združenje novinarjev in publicistov podeljuje Častno priznanje Boruta Meška za leto 2014," so sklenili pri Združenju novinarjev in publicistov ob podelitvi častnega priznanja Boruta Meška novinarju Družine Ivu Žajdeli. Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo pa sta dobila primorski ekonomist, kulturnik in publicist, sodelavec Slovenskega časa, Milan Gregorič, ter likovni ustvarjalec in politični karikaturist Miki Muster. Priznanje za delo so podelili tudi Jožetu Bartolju z Radia Ognjišče.


Ivo Žajdela, Miki Muster, Jože Bartolj. Foto: Matic Štojs

Eden prvih odkrival sledi revolucije

Ivo Žajdela se ukvarja z odkrivanjem sramot in civilizacijske izvrženosti totalitarnega režima, so poudarili. "Zaznamovan že v sredi osemdesetih let z razkritji brezen Kočevskega roga se je kot eden prvih posameznikov lotil odkrivanja sledi revolucije: zanje je kmalu spoznal, da vodijo v prav vse kraje domovine, da smo Slovenci narod, ki je preživel strahoten zločin," so zapisali v obrazložitvi. Srečanje s celostno transverzalo spomenikov nasilja je bilo zanj "nekaj čisto drugega, novega, skrajno pretresljivega. Kar nekaj časa je trajalo, da mi je nekdo povedal, da se to ni dogajalo le v Rogu, temveč tudi na Štajerskem, na območju Maribora, v Tezenskem gozdu. Tako sem prišel v stik z nekim domačinom, ki mi je dejal, da je bil mobiliziran maja leta 1945, torej po koncu vojne, v Knoj, in da je bil stražar na tovornjaku, s katerim so vozili hrvaške ujetnike iz Maribora v Tezenski gozd. Ob neki priložnosti se je približal kraju pobojev, kjer sicer ne bi smel biti, in takrat je pred seboj zagledal enega izmed svojih nadrejenih oficirjev. Ta ga je osorno pogledal in vprašal, kaj išče tam, saj bi moral biti drugje. Tako mu je uspelo videti skladovnice uniform, slišal je tudi streljanje. Povedal mi je, da je v trenutku vedel, zakaj gre. Prizor z oficirjem ga je tako prestrašil, da so mu v kratkem času posiveli lasje". Ivo Žajdela je eden izmed prvih, ki se je sredi osemdesetih let lotil razkritja brezen Kočevskega roga in odkrivanja sledi revolucije. V treh desetletjih je v pričevanjskem opusu nastalo stotine raziskovalnih enot, so med drugim zapisali v obrazložitvi. "To jemljem kot priznanje delu, ki ni bilo vedno lahko," je dejal po podelitvi in pojasnil, da so bili začetki težki, saj se je o dogajanju med totalitarnim režimom v osemdesetih letih vedelo bolj malo. Zdaj pa je delo lažje, o tem je bilo namreč napisanih že veliko knjig in člankov. Zaradi svojega dela pa je imel tudi težave: "Junija 1990 sem se zaposlil pri tedanjem časopisu Demokracija, ki pa je januarja 1991 nehal izhajati. Spomladi isto leto sem začel izdajati časopis Novo Jutro (štirinajstdnevnik), ki je bil specializiran za razkrivanje do takrat zamolčane zgodovine, vendar je izšlo samo sedem številk. Skoraj celo leto 1991 sem bil brezposeln. Januarja 1992 sem se zaposlil pri časniku Slovenec, kjer sem bil kot novinar zaposlen do junija 1996. Od junija 1996 do maja 2004 sem bil brezposeln, vendar zame primerne službe – v precejšnji meri zaradi mojega angažiranja pri razkrivanju polpretekle zgodovine – ni bilo".

Milanu Gregoriču so Meškovo priznanje za življenjsko delo podelili za njegov prispevek k pluralizaciji medijskega prostora. Kot je zapisano v obrazložitvi, Gregorič s svojimi besedili v medijih, med katerimi je tudi Slovenski čas, in knjigah že desetletja s poglobljenimi analizami in brez dlake na jeziku opozarja na stranpoti slovenske družbe in politike. Do zdaj se je po njihovih navedbah nabralo že več kot 700 objavljenih člankov. Pisanje o italijanskih poskusih destabilizacije Istre v novoustanovljenih demokracijah Slovenije in Hrvaške se lahko po njihovih besedah postavi kot zgled slovenskega raziskovalnega novinarstva. Mikiju Mustru pa so priznanje izkazali za njegov življenjski opus in likovno ustvarjanje na področju politične karikature z željo, da njegov prispevek ostane v spomin in opomin sedanjim in prihodnjim rodovom. Pri Jožetu Bartolju pa so poudarili dolgoletno delo na Radiu Ognjišče, skupaj s sodelavci v partnerskih ustanovah je zastavil niz več sto oddaj z naslovom Moja zgodba.

ZNP je častna priznanja Boruta Meška začel podeljevati leta 2011, v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška, ki je umrl 20. maja 2010.

Uredništvo Družine čestita sodelavcu Ivu Žajdeli za častno priznanje  Boruta Meška!

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh