Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz Dvorane miru pred srečanjem zunanjih ministrov G7 odstranili križ

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 08. 11. 2022 / 14:38
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2022 / 15:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iz Dvorane miru pred srečanjem zunanjih ministrov G7 odstranili križ
Panorama Műnstra. FOTO: Wikipedia

Iz Dvorane miru pred srečanjem zunanjih ministrov G7 odstranili križ

Pred dnevi so v nemškem Műnstru, kjer je potekalo srečanje zunanjih ministrov G7, iz tamkajšnje Dvorane miru na zahtevo nemškega zunanjega ministrstva odstranili križ, kar je v javnosti naletelo na številne kritike.

Zunanji ministri G7, skupine sedmih gospodarsko najmočnejših držav, so v Műnstru razpravljali o »obnovi in obrambi« oskrbe z električno energijo in vodo v Ukrajini. V Dvorani miru pa je medtem manjkal 482 let star križ. V omenjeni dvorani je bil med drugim sklenjen Vestfalski mir, s katerim se je končala tridesetletna vojna (1618-1648) v Evropi.

Kdo je dal ukaz za odstranitev križa?

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ni povsem jasno, kdo se je odločil odstraniti križ na srečanju zunanjih ministrov G7, ki je 3. in 4. novembra potekalo v zgodovinski mestni hiši v Műnstru. Prva poročila so namigovala, da je zunanja ministrica Annalena Baerbock sama sprejela to odločitev. Drugi viri pa navajajo, da je šlo za klic z njenega ministrstva.

Dvorana miru v Műnstru. FOTO: Wikipedia

Poteza meji na "groteskno"

Kristjani v Nemčiji so to dejanje obsodili. Predsednica sveta Evangeličanske cerkve v Nemčiji (EKD) Annette Kurschus je po poročanju portala Christian Network Europe potezo zunanjega ministrstva označila za »popolnoma nerazumljivo, ki meji na groteskno«. Škofija Münster je odstranitev križa označila za »nerazumljivo« in napovedala pritožbo zvezni vladi. 

Kulturna vojna proti krščanstvu?

V komentarju krščanske tiskovne agencije Idea piše, da gre pri tem za »vojno zelene kulture proti križu in krščanstvu«, katoliški dnevnik Die Tagespost pa meni, da ne gre konkretno za kulturno vojno, ampak za birokratsko napako, kar je po mnenju časnika še bolj problematično.

Ker je bil križ pospravljen »kot kos pohištva«, gre pri celotnem incidentu bolj za »izraz verske nepismenosti«, piše časnik. To po njihovih navedbah kaže, da ljudje ne prepoznajo več pomena tega križa.

Opravičilo ministrice

Zunanja ministrica se je medtem opravičila za odstranitev križa. »To ni bila zavestna in prav gotovo ne politična odločitev, ampak očitno organizacijska odločitev,« je po poročanju krščanske revije PRO dejala Baerbockova. Dvorana miru v mestni hiši v Münstru ima sicer velik zgodovinski pomen. Tam je bil namreč sklenjen Vestfalski mir, ki je končal tridesetletno vojno v Evropi.


Nalaganje
Nazaj na vrh