Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pojdite mu naproti s prižganimi svetilkami [RAZLAGA EVANGELIJA]

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 12. 11. 2023 / 08:59
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2023 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pojdite mu naproti s prižganimi svetilkami [RAZLAGA EVANGELIJA]
FOTO: Vatican Media

Pojdite mu naproti s prižganimi svetilkami [RAZLAGA EVANGELIJA]

Evangeljski odlomek te nedelje (Mt 25,1-13) nas vabi, da nadaljujemo z razmišljanjem o večnem življenju, ki smo ga začeli s praznikom Vseh svetih in spominom na verne rajne. Jezus namreč pripoveduje priliko o desetih devicah, ki so bile povabljene na svatbo, kar je simbol nebeškega kraljestva. Kako si to lahko razlagamo, je za Družino zapisal p. Milan Bizant. Objavljamo tudi video razlago za otroke, ki jo je pripravil duhovnik Primož Jakop.

Prvo berilo: Kdor išče modrost, jo tudi najde, Mdr 6,12–16; Ps 63;

Drugo berilo: Vsi bomo deležni vstajenja, 1 Tes 4,13–18;

Iz svetega evangelija po Mateju (Mt 25,1-13)

Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem tole priliko: »Nebeško kraljestvo bo podobno desetim devicam, ki so vzele svoje svetilke in šle ženinu naproti. Pet izmed njih je bilo nespametnih in pet preudarnih. Nespametne so vzele svoje svetilke, niso pa s seboj vzele olja. Preudarne pa so s svetilkami vred vzele v posodicah olje. Ker se je ženin mudil, so vse podremale in zaspale. Opolnoči pa je nastalo vpitje: 'Glejte, ženin! Pojdite mu naproti!' Tedaj so vse device vstale in pripravile svoje svetilke. Nespametne so rekle preudarnim: 'Dajte nam svojega olja, ker naše svetilke ugašajo!' Toda preudarne so odvrnile: 'Verjetno ga ne bo dovolj za nas in vas. Pojdite raje k prodajalcem in si ga kupite!' Medtem ko so šle kupovat, pa je prišel ženin, in tiste, ki so bile pripravljene, so šle z njim na svatbo in vrata so se zaprla. Pozneje so prišle še druge device in govorile: 'Gospod, gospod, odpri nam!' On pa je odgovóril: 'Resnično, povem vam: Ne poznam vas!' Bodite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure!« (Mt 25,1–13)

Video razlaga za otroke


Ko ženin zamuja

Piše: p. Milan Bizant 

Približuje se zaključek cerkvenega leta in Cerkev nam daje odlomke o pričakovanju Gospodovega dokončnega prihoda (in tudi njegovega prihajanja v sedanjosti). Božja beseda nas vabi v dvignjen pogled k temu, kar nam Bog pripravlja. Kar pa si sami pripravljamo, tako stalno gledamo.

Svatbo kot podobo Božje odrešenosti smo srečali nedavno v evangeljskem odlomku. Gre za nas kot Cerkev, ki pričakuje svojega Ženina, da pride. Obenem gre za vsakogar od nas, da osebno zavzeto hrepeni po Gospodu. Iti ženinu naproti je podoba življenja kristjana. Gre za pričakovanje Ženina in s tem Kristusovega odrešenja. Ko mu mi gremo naproti, nas on lažje sreča.

Ko je Bog tiho

Poudarek prilike je na olju v posodicah, ki ga nespametne niso vzele. Preudarne pa so s svetilkami vred vzele v posodicah olje. Preudarnost v tem kontekstu ni le mentalna sposobnost, pač pa temeljna življenjska duhovna modrost. Svetilka brez olja v posodici ne bo dolgo svetila. Kot telefon, naj bo tudi najnovejši iPhone 15, če ni napolnjen, nič ne koristi.

Ko gremo ženinu naproti, nas on lažje sreča.

Dogodilo se je, da se je ženin mudil. V tem odzvanja preizkušnja prvih krščanskih skupnosti. Učenci so po vstajenju in vnebohodu pričakovali Gospodovo takojšnjo vrnitev. Pa kar ni prišel. Ali ima sploh še smisel čakati ga? Simbolno je zamuda tudi za nas aktualna: ko se zdi, da je Bog tiho, odmaknjen, da smo sami; ko Gospod ne odgovori na naše molitve; ko nam ne daje svoje občutene bližine, kot si želimo.

Svetilke so simbolno drža pričakovanja Ženina. To so imele vse. A to ni dovolj. Gre za prihod ženina, ki lahko kasní. Gre za noč, ki je lahko dolga tja do opolnoči, ko končno pride.

Odločitev je na tebi

Olje je vera, upanje in ljubezen. To močno potrebujemo na poti življenja, še posebej ko pride noč, ko Bog kasní. Gre za zaupanje Gospodu do konca, z vsem srcem. Ne le na pol. Polovičarsko vero nam skušnjava v preizkušnji zlahka zruši. Prepričati nas hoče, da nima smisla več verovati, upati, ljubiti. Še posebej, kjer se zdi, da se stvari nič ne izboljšujejo.

Nespametne so rekle preudarnim, naj jim dajo svojega olja. Pa jim ga niso dale. Moralistična interpretacija bi rekla, da so egoistične. A stvari so vezane na globljo duhovno dinamiko.

Še naprej: ko nespametne nakupijo olja in pridejo na svatbo ter potrkajo, je prepozno. Vrata so že dokončno zaprta (podobno v Mt 7,23). To nas lahko razburi ali razžalosti. Kako da Bog ni stalno na razpolago, če je On brezpogojna ljubezen? Jezus nas noče strašiti. Nam pa jasno pove: na tebi je, sedaj, da se odločiš in določiš, kam naj gre tvoje življenje, h kateremu cilju. Ali (še) pričakujem in zaupam Gospodu, četudi ne pride, kot si želim?

Nalaganje
Nazaj na vrh