Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz zakristije na vrh glasbenih lestvic

Objava: 23. 07. 2010 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Iz zakristije na vrh glasbenih lestvic

Skupina 'Les Pretres' je nesporni hit poletja na francoskih lestvicah glasbenih uspešnic.

Ko so kolesarji minuli teden v okviru dirke po Franciji ('Tour de France') prečkali francoske Alpe, so bili 'Les Pretres' seveda zraven. 'Duhovniki', presenetljiva uspešnica letošnjega poletja na francoskih glasbenih lestvicah, niso le priredili koncerta v zimskem letovišču Risoul, kjer so kolesarji prenočili, pač pa so jih naslednji dan tudi spremljali med štartom v sosednjem Sisteronu. In podobno kot kolesarji tudi 'kultna' glasbena skupina še naprej potuje po deželi in po vsej Franciji prireja dobro obiskane koncerte. Doslej je bilo prodanih že 300.000 alb – zgodba o uspehu, ki je zrasel iz niča, pri tem pa je bilo vse skupaj popolnoma nenačrtovano.

'Trije najlepši glasovi' škofije Gap, s temi besedami opisujejo oba duhovnika, Jean-Michela Bardeta in Charlesa Troescha, ter semeniščnika Dinha Nguyena Nguyena. Njihov glasbeni program obsega francoske zimzelene pop uspešnice in duhovno vokalno glasbo, od 'Ave Marije' do 'Aleluje'. Vse skupaj ob spremljavi godal, nežnega ritma bobnov, občasnega zvoka orgel in uglašenega zvena spremljevalnega zbora. Francoski duhovniki 'imajo talent', s kolarjem in v črni obleki, ob minimalnem premikanju v zvokih glasbe, s pogledom, usmerjenim v daljavo. Oboževalci se potegujejo za njihove avtograme, glasno hvalijo 'vetrovni sunek krščanstva' na glasbenih lestvicah, in na koncertih mahajo z vžigalniki.

Duhovnike podpira tudi njihov škof, Jean-Michel Di Falco, ki v javnosti velja za enega najbolj znanih cerkvenih dostojanstvenikov. Škof v Gapu in Embrunu je v preteklem letu skušal pridobiti sredstva za dve njemu dragi in pomembni stvari: podporo šoli na Madagaskarju in izboljšanju razmer v romarskem središču njegove škofije, v kraju Notre-Dame-de-Laus. Medijsko spretnega škofa je navdahnila irska skupina 'The Priests', sestavljena iz treh irskih duhovnikov, ki so okoli božiča leta 2008 osvojili britanske glasbene lestvice.

Recept je požel uspeh tudi v Franciji. Škofu Di Falcu, ki je tesno povezan s francoskim umetniškim in novinarskim krogom, je uspelo pridobiti potrebno medijsko pozornost. Fante je pripeljal v nedeljsko popoldansko zabavno-glasbeno televizijsko oddajo, kjer so nastopili med kabaretisti, filmskimi zvezdniki in televizijskimi kuharji.

Od tu naprej je šla pot le še navzgor. 'Le Pretres' so se pojavljali v pogovornih oddajah, na radiu in na odrih. Iz škofijske spletne strani je nenadejano nastal 'neuradni spletni portal' skupine. Domača stran vsebuje video posnetke nastopov, povezave in najnovejše podatke o pevcih, in pričevanja z dobrodelnih koncertov.

Di Falco se je francoski javnosti predstavil že v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Od leta 1987 je bil tiskovni predstavnik Francoske škofovske konference, pridobil si je visoko stopnjo zaupanja, saj ni bil sramežljiv in se je pogosto udeleževal kritičnih razprav. Nastop mladega in dinamičnega duhovnika, takrat še v obleki s kravato in z grivo razmršenih las, se je zdaj že umiril. Kot pariški pomožni škof je bil eden izmed pobudnikov za ustanovitev katoliške televizijske postaje KTO. Leta 2003 je bil imenovan za škofa v Gapu.

Škof Di Falco je še vedno vitek in besedno spreten. Zdaj se v javnosti pojavlja s škofovskim križem in srebrnosivih las, njegovi govorni nastopi pa še vedno pritegujejo množice. V svoji škofiji je znan po šaljivi reklami za pivo, s katero je skušal pridobiti sredstva za obnovo že omenjenega romarskega središča. Škofija Gap ima seveda tudi svojo stran na socialni spletni mreži Facebook.

Škof se je kot gost seveda pojavil tudi v spremljevalnem videu skupine 'Les Pretres'. Kot pravi sam, je 'potrebno stopati v korak s časom. V obdobju hitrih prevoznih sredstev se vendar ne prevažam več s kočijo.'

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh