Zapri
Iskanje

Izaija Kijevski

Objava: 18. 10. 2005 / 07:57
Oznake: Svetniki
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:42
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Izaija Kijevski

Izaija.

Svetnik je bil doma v bližini mesta Kijeva. Sloves svetosti meniškega učitelja Teodozija (Feodozija) ga je privabil v Pečersko lavro, kjer je hitro napredoval v krščanski popolnosti in si hkrati pridobil solidno bogoslovno izobrazbo. Zaradi modrosti in duhovne razgledanosti ga je leta 1056 veliki vojvoda Zjaslav izbral za igumana (predstojnika) novega samostana sv. Demetrija, ki ga je pravkar ustanovil.

Tu se je Izaija odlično uveljavil in si pridobil ugled pravega očeta samostanske družine. Leta 1078 je v pokrajini Rostov umrl mučeniške smrti sv. Leoncij (Leontij), ki je tod misijonaril in veliko ljudi spreobrnil h Kristusu. Iguman Izaija je postal njegov naslednik.

Posvetili so ga v škofa in začel je oznanjati evangelij v pokrajini okrog Rostova in Suzdalja. Ljudje so mu zaupali, ker je ostal dober in preprost, potrpežljiv in moder. Tla so bila prepojena z mučeniško krvjo in zato bolj sprejemljiva za Kristusov nauk. Pridobil je za vero tudi najbolj zagrizene pogane, ki jih je prepričal morda še bolj kakor z besedo s svojo osebno svetostjo. Deloval je brez hrupa, zvesto, preudarno, ves prežet z božjo ljubeznijo, ki jo je krepil z obilno molitvijo, posti in telesnimi napori.

Po njegovem dvanajstletnem naporu sta okrožji Rostov in Suzdalj dobili že pravo krščansko podobo in le peščica poganov je še trdovratno vztrajala v odporu zoper krščanstvo.

Umrl je na današnji dan leta 1090. Ko so čez sedemdeset let sezidali v Rostovu novo stolnico, so v njej z vsemi častmi shranili svetniške ostanke svetih Leoncija in Izaija. Ljudstvo je Izaija takoj po smrti častilo kot svetnika in se mu priporočalo. Cerkev je njegovo svetniško češčenje potrdila leta 1474 in leta 1547.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nazaj na vrh