Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbrane vsebine: verski program na TV in radiu (11.-17. november)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 10. 11. 2023 / 14:07
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2023 / 14:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbrane vsebine: verski program na TV in radiu (11.-17. november)
FOTO: Unsplash

Izbrane vsebine: verski program na TV in radiu (11.-17. november)

Izbor TV in radijskih oddaj, ki si jih boste lahko ogledali oz. jim prisluhnili od sobote, 4., do petka, 10. novembra. Celoten spored prelistajte v novi številki priloge Naša družina.

»Drevo za Življenje«

Duhovni utrip

TV SLO 1 v soboto, 11. 11., ob 12.05

Prostovoljci slovenskega društva Hospic že več kot 25 let podarjajo življenje dnevom. Sočutne in celostne oskrbe umirajočih in njihovih svojcev so deležni tudi prebivalci Zgornje Savinjske doline. Pred štirimi leti so v Mozirju ustanovili območni odbor. Delovanje društva na tem območju so predstavili Darja Fale, Renata J. Roban, Darja Jeraj, Tadeja Gotar, Jon Kanjir in pater Karel Gržan.

Dušan Benčina

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 11. 11., ob 17.00

V tipični gručasti vipavski vasici Lože se pred burjo skriva kmetija Benčina. Vsa družina je vsak dan vpeta v izjemno vinsko zgodbo, ki nastaja v njihovi kleti. Na Martinovo soboto bomo spoznali gospodarja Dušana Benčino, vinarja leta 2023 in tudi novoimenovanega Evropskega viteza vina. Odstrl bo pogled na dosedanjo življenjsko pot in nam zaupal nekaj skrivnosti njihovih vin, ki se ponašajo s številnimi medaljami.

Živeti radostno krščanstvo

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 11. 11., ob 19.00

Oddaja je nastala v binkoštni protestantski cerkvi v Murski Soboti. Ob tamkajšnjem pastorju Andreju Bojnecu so v oddaji še tri kristjanke iz celjskih koncev spregovorile o svojem doživljanju krščanstva: Vasiljka Gamser iz Ljubečne pri Celju ter Milena in Angelina Janel iz okolice Slovenskih Konjic. Oddajo pripravlja Tone Petelinšek.

Zgodovina Katoliške Cerkve

Dokumentarna serija, 1. del

Exodus TV v soboto, 11. 11., ob 20.00

Novembrske sobotne večere boste lahko sledili dokumentarni seriji o zgodovini Katoliške cerkve. V prvi oddaji se mudijo ob dogodkih ob začetku Cerkve: od Jezusovega rojstva, prek njegovega življenja, smrti in vstajenja, do začetkov pričevanj apostolov in evangelistov. Stik Boga v človeški podobi z ljudmi nadaljuje z bratskim srečevanjem v Njegovem imenu, s Petrom in drugimi apostoli.

Viktorin Ptujski je bil ekseget

Radijska kateheza

Radio Ognjišče v soboto, 11. 11., ob 21.00

Zelo koristno je, da ohranjamo živ spomin na pomembne osebnosti iz našega geografskega in kulturnega, tudi našega verskega območja. Br. Miran Špelič se bo zato tokrat ustavil pri Viktorinu Ptujskem, ki goduje 3. novembra. On je naš so-kristjan in naš so-deželan, čeprav ni govoril slovensko, pač pa latinsko in tudi grško. Arheoloških ostalin ni ohranjenih veliko, ohranilo pa se je mnogo spisov s Petovione in iz tistega časa krščanstva. V svojih spisih ga omenja njegov rojak sv. Hieronim. Sveti Viktorin je bil prvi latinski ekseget. To je prvi, ki je v latinskem jeziku pisal eksegetske, razlagalne knjige Svetega pisma. Vsi cerkveni očetje so se opirali na sveto pismo. V grškem svetu so že prej začeli razlagati tudi posamezne knjige.
Prvi, ki se je v latinskem jeziku lotil razlaganja posameznih knjig, je bil ravno Viktorij Ptujski. Najpomembnejša je knjiga, v kateri Viktorin razlaga zadnji svetopisemski spis, Apokalipso, Janezovo Razodetje. To je edino njegovo delo, ki se je ohranilo praktično v celoti.

Svete pesmi Claudia Monteverdija

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 12. 11., ob 9.25

Od skladateljeve smrti letos mineva 380 let. Najbolj je poznan po Večernicah Blažene Device, tokrat pa boste lahko prisluhnili njegovim Svetim pesmim, prav tako cikličnemu delu z duhovno vsebino, ki ga je ustvaril v mladosti, star komaj 15 let. To je njegovo prvo objavljeno delo - zbirka motetov za tri glasove, z naslovom Sacrae Cantiunculae, izšlo pa je v Benetkah, leta 1582.

Sveta maša

Prenos

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 12. 11., ob 10.00

Prenos sv. maše iz župnije Ihan.

Po sinodi

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 12. 11., ob 11.25

V Vatikanu je od 4. do 29. oktobra potekalo 16. redno generalno zasedanje škofovske sinode. Več kot 350 žensk in moških z vsega sveta je izmenjalo izkušnje o skupni hoji Cerkve glede na izzive družbe in časa. Sinoda, ki poteka od leta 2021 na temo občestvo, sodelovanje in poslanstvo, se bo končala oktobra prihodnje leto. Lani so potekala srečanja po celinah, pred tem po škofijah. Čemu bo namenjen čas priprave plenarnega sinodalnega zasedanja? Pri oznanjevanju evangelija v novem pastoralnem letu tudi škofije pri nas iščejo poudarke glede na izzive lokalnih Cerkva.

Vpliv religije na politiko in življenje na Bližnjem vzhodu

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 12. 11., ob 18.00

Pred kratkim je potekal Mednarodni simpozij z naslovom: »Vpliv religije na politiko in javno življenje na Bližnjem vzhodu«. Na njem so predvsem iz teološkega vidika spregovorili avtorji znanstvenih del s področja Svetega pisma, Korana in Abrahamskih religij. Naš gost bo dr. Samo Skralovnik s Katedre za Sveto pismo in judovstvo Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Z njim se bo pogovarjal novinar Nejc Krevs.

S pesmijo in vižami skozi vsakdanje in praznično življenje

Pevci zapojte, godci zagodite

Radio Ognjišče v ponedeljek, 13. 11., ob 21.00

Pevke Trstenke odlikuje večglasje, razpotegnjeno in robato vokalno podajanje, kjer pesmi „tečejo“ počasi in zvenijo s polnim in odprtim glasom ter obuditev petja „na tretko“, ljudskega štiriglasja, ki je v Halozah zašlo v pozabo po letu 1960. Sredi oktobra so v domačem kraju pripravile srečanje pevcev in godcev iz bližnje okolice.

Nalaganje
Nazaj na vrh