Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbrane vsebine: verski program na TV in radiu (28. oktober - 3. november)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 27. 10. 2023 / 06:19
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbrane vsebine: verski program na TV in radiu (28. oktober - 3. november)
FOTO: Unsplash

Izbrane vsebine: verski program na TV in radiu (28. oktober - 3. november)

Izbor TV in radijskih oddaj, ki si jih boste lahko ogledali oz. jim prisluhnili od sobote, 21., do petka, 27. oktobra. Celoten spored prelistajte v novi številki priloge Naša družina.

V spomin Avgustu Ipavcu

Musica sacra

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 29. 10., ob 9.25 

Nedavno se je od tega sveta poslovil skladatelj, duhovnik in dirigent Avgust Ipavec. V mladosti se je zaobljubil Bogu, a se hkrati zaljubil v glasbo; tista, ki jo je ustvaril, zato predstavlja simbiozo svetega in lepega. Velik del življenja je deloval na Dunaju, v njegovem opusu prevladujejo obsežne vokalno-instrumentalne skladbe. »… Prelito v glasbeni jezik, ki ne potrebuje posrednikov, je njegovo humanistično sporočilo tudi dragoceno sporočilo slovenske ustvarjalnosti« je zapisano v utemeljitvi ob prejemu medalje za zasluge Republike Slovenije leta 2018.

Celoten spored prelistajte v novi številki priloge Naša družina.

Pogled na reformacijo danes

Obzorja duha

TV SLO 1 v nedeljo, 29. 10. ob 11.35

Dan reformacije, 31. oktober, nas spomni na leto 1517. Nemški teolog, avguštinski menih Martin Luter je na vratih cerkve v Wittenbergu objavil 95 tez prenove. Kako krščanske cerkve danes gledajo na reformacijo? Kakšen odnos imajo z Evangeličansko cerkvijo pri nas? Kaj jih povezuje in kaj morajo Cerkve glede različnosti spoštovati? Za dobro naše družbe izvajajo tudi skupne projekte. Evangeličani pa se letos spominjajo tudi 300. obletnice rojstva Štefana Küzmiča, duhovnika, prevajalca in pisatelja.

Ekumenski dialog med kristjani

Sedmi dan

Radio Slovenija Ars v nedeljo, 29. 10., ob 18. 05

Reformacija je zaznamovala tudi slovenski narod. Prišlo je do številnih sprememb v krščanskem svetu. Kaj so spremembe prinesle do danes in kako se lahko vsi krščanski verniki trudijo graditi slogo in dialog, da skupaj iščejo točke, ki povezujejo in ne ločujejo? Kaj vse je ključno za gradnjo kakovostnih odnosov in kako v prihodnosti ohranjati to moč ekumenizma in zakaj je danes dialog tako zelo pomemben? O teh vprašanjih se bomo pogovarjali z zgodovinarjem dr. Simonom Malmenvallom.

Zgodovina cerkve – protestantizem

15. del dokumentarne serije

Exodus TV v torek, 31. 10., ob 20.00 

Na dan reformacije bosta na Exodus TV na ogled dve dokumentarni oddaji iz serije Zgodovina krščanstva Timothya Georga, o nastanku in vzrokih za protestantizem v 16. stoletju. Prvi je katoliškega stališča, drugi pa iz protestantskega vidika. Dogodek razdelitve Cerkve na zahodu, nas je vse kristjane močno prizadel.

Kako si pomagati s spomini na pokojne?

Kultura odnosov 

Radio Ognjišče v torek, 31. 10., ob 20.00

Prazniki, ko se še bolj intenzivno spominjamo dragih pokojnih, so za mnoge težki in naporni, saj podoživljajo izgubo ter samoto. Kako si pomagati skozi temne in težke misli? Kam usmerjati svoj tok razmišljanja? O tem bo v oddaji, ki jo pripravlja Marjan Bunič, govorila psihologinja in terapevtka Silva Matos.

Dragocenosti zadnjega obdobja življenja

Pogovor o …

Radio Ognjišče v sredo, 1. 11., ob 17.00

Smrt je v sodobni družbi tabu tema. Rajši govorimo o mladosti, zdravju, lepoti. Ob tem pa je človek, še posebej v času ostarelosti in bolezni, pogosto osamljen. Še več: pravimo da je osamljenost najhujša bolezen današnjega časa. Na praznik vseh svetih smo k pogovoru povabili psihoterapevtko Bernardo Ložar, ki je imela priložnost spremljati mnoge ljudi v času bolezni in njihovega odhoda v večnost. Vprašali jo bomo, kaj človek takrat najbolj potrebuje pa tudi, kako biti blizu svojcem v času bolezni in umiranja. Zanimalo nas bo, kaj se zgodi v zadnjem obdobju življenja in kakšne priložnosti takrat dobimo za ozdravitev naših medosebnih odnosov in ran iz preteklosti. Je to čas, da odpustimo? Govorili bomo tudi o pomenu paliativne oskrbe in kakšno je stanje na tem področju pri nas v Sloveniji.

Medtem, ko bi nekateri želeli uzakoniti smrt na zahtevo, se bomo pogovarjali o dragocenosti zadnjega obdobja življenja, pa tudi o pomenu duhovnosti. Oddajo pripravlja Marjana Debevec.

V glasbi in z njo med nami živijo še naprej

Ob radijskem ognjišču 

Radio Ognjišče v četrtek, 2. 11., ob 20.00 

Glasba se dotakne srca in duše, zato z glasbo potujemo v notranji svet lepih spominov. Tokrat se bomo pomnili pevcev in glasbenikov, ki so se od nas poslovili v zadnjem letu. Med drugim so bili to: Enzo Hrovatin, Dušan Porenta, Tina Turner, Toto Cutugno, Harry Belafonte ...

Kupi v trgovini

Izviri vedrine
Filozofija in esejistika
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh