Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izdano energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 19. 07. 2021 / 12:08
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2021 / 12:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izdano energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke
Minister Vrtovec: »To ni dokončna odločitev o tej naložbi, pač pa prvi korak, da se postopki lahko začnejo.« FOTO: Nebojša Tejić/STA

Izdano energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke

Ministrstvo za infrastrukturo je družbi Gen energija izdalo energetsko dovoljenje za drugi blok nuklearke v Krškem.

Kot je po navedbah STA pojasnil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, še ne gre za dokončno odločitev o tej naložbi, pač pa za prvi korak, da se postopki lahko začnejo. Natančna lokacija drugega bloka zaenkrat še ni znana.

Minister Vrtovec je na današnji tiskovni konferenci v Ljubljani povedal, da z energetskim dovoljenjem odpirajo najširšo možno javno razpravo, ne le na strokovni ravni, pač pa tudi med državljani. Med njo se bo izkazalo, ali se strinjamo in stremimo k istim ciljem, torej k čisti in varni energetski prihodnosti Slovenije.

Projekt je preveč pomemben, da bi ga prepustili različnim interesom.

Šele po doseženem družbenem konsenzu bodo sledili nadaljnji postopki, kot so umestitev v prostor, pridobivanje gradbenega dovoljenja, izbor dobavitelja in sama gradnja. Natančna lokacija proizvodnega objekta bo določena šele s sprejetjem državno-prostorskega načrta, je pojasnil minister Vrtovec in dodal, da bo njena skupna električna moč na pragu 1100 MW, predvidena letna proizvodnja električne energije nekaj manj kot 9000 GWh, življenjska doba pa 60 let.

Minister je še poudaril, kako je »projekt preveč pomemben, da bi ga prepustili različnim interesom«. Spomnil je na zaplete okoli gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in dodal, da je bila ta šola predraga, da bi jo ponovili, zato želijo po njegovih besedah »zagotoviti preglednost in predvsem odgovornost za vse sprejete odločitve«.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh