Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izdelajte svoj adventni venček [FOTO]

Za vas piše:
Katja Podržaj
Objava: 25. 11. 2021 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2021 / 10:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izdelajte svoj adventni venček [FOTO]
Zimzeleno rastlinje predstavlja upanje na večno življenje, ki ga prinaša Jezus. FOTO: Klemen Brumec.

Izdelajte svoj adventni venček [FOTO]

V čas, ko je dan vse krajši, ko tema premaguje svetlobo, ko narava okrog nas zdrsne v zimsko spanje, je umeščeno pričakovanje prihoda, advent. Sveče na adventnem vencu so znanilke svetlobe, ki prihaja z Jezusovim rojstvom.

Članek je bil najprej objavljen v reviji Praznična (4/2018).

V venec sklenjeno rastlinje in štiri sveče so močni simboli: krog simbolizira sklenjenost in nenehen tok življenja, pa tudi neskončno Božjo ljubezen. Zimzeleno rastlinje z zeleno, barvo preroštva, predstavlja upanje na večno življenje, ki ga prinaša Jezus. 

Štiri sveče so simbol štirih adventnih nedelj, lahko pa tudi upanja, miru, veselja in ljubezni. Prvo nedeljo bo zagorela prva sveča, ki simbolizira upanje. Drugo nedeljo se bo tema umikala tudi drugi sveči, simbolu miru, tretjo nedeljo bo še več svetlobe prinesla tretja sveča, ki naj med nas prikliče veselje, četrto nedeljo pa bo svetlobo okrepila sveča, ki naj poraja ljubezen. 

Plameni jih bodo tiho použivali, kot se je Kristus žrtvoval za nas na križu, da bi nas očiščevale in razsvetlile. V venec sklenjene oljčne vejice bodo naznanjale tudi, da je rojstvo prvi korak na poti do velike noči.

Adventni venec lahko naredimo doma

Izberemo osnovo za obroč in jo opletemo z zimzelenim rastlinjem. Venec okrasimo in vanj zapičimo sveče. Če bomo izbrali oljčne vejice, bo naš letošnji venec na poseben način izražal našo željo po miru in življenju, tudi večnem. 

Okrasili ga bomo z naravnimi materiali, storži in travnimi lati. Sodeluje lahko vsa družina, saj bo dosti dela s pripravo vejic in travnih socvetij, le vroče lepljenje naj opravijo odrasli, da se manjši otroci ne opečejo.

Avtor vseh fotografij je Klemen Brumec

Za venec potrebujemo: obroč iz slame ali drugo primerno osnovo, oljčne vejice, štiri sveče, late trav, manjše storže ciprese, tanjšo žico, pištolo za vroče lepljenje.

Oljčne vejice razporedimo v manjše šopke.

Z žico šopke vejic pritrdimo na slamnati obroč.

Nadaljujemo nizanje oljčnih vejic …

… in jih tesno povežemo na obroč. Venec čim bolj skrito sklenemo.

Po nekaj travnih latov z vročim lepilom prilepimo med oljčne vejice.

Šopke travnih socvetij enakomerno nanizamo po vsem vencu.

Nanizamo še storžke in jih prilepimo.

Bogat in košat venec v naravnih barvah je dokončan. Sveče lahko postavimo kar na sredino, lahko pa v slamnato osnovo zapičimo žeblje in nanje trdno pritrdimo sveče.

Če pa nimamo pri roki oljčnih vejic, naberimo vejice zimzelenih iglavcev in listavcev ali mah. Venec lahko okrasimo z žirom, suhim cvetjem, zanimivimi plodovi, kamenčki … Najpomembnejše je, da si vse adventne tedne vzamemo čas za prižiganje sveč – skupaj.


Prebrali ste članek, ki je bil najprej objavljen v reviji Praznična (4/2018). Praznična izide štirikrat letno, njeno vsebino narekujejo letni časi in z njimi povezani prazniki. Zajema iz bogate zakladnice naše zgodovine, kulturne dediščine in krščanstva ter išče navdihujoče zgodbe sedanjega trenutka. Sledite reviji Praznična tudi na Facebooku in Instagramu. 


Nalaganje
Nazaj na vrh