Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Več luči, več upanja – zbranih skoraj 20.000 €

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 02. 2021 / 16:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.02.2021 / 17:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Več luči, več upanja – zbranih skoraj 20.000 €

Več luči, več upanja – zbranih skoraj 20.000 €

V Nadškofijski karitas Maribor hvaležni za odziv na adventno-božično akcijo.

FOTO: Nadškofijska karitas Maribor



Nadškofijska karitas Maribor je v adventno-božični akciji »Več luči, več upanja«, ki je potekala od adventa do svečnice, zbrala 19.860,93 € za otroke iz socialno šibkih družin, ki jim želi omogočiti čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi stisk socialno ali kako drugače izključeni in bili na slabšem glede pridobivanja znanja.

Plačilo šolskih in obšolskih dejavnosti

Pretekla leta je mariborska Karitas zbrana sredstva namenila za plačilo šolskih in obšolskih dejavnosti. Lani je pomagala predvsem družinam, v katerih se je zaradi spremenjenih razmer (nenadna brezposelnost, izostanek dohodka, bolezen, dolgotrajna bolniška, razpad družine, nepredvidljivi odhodki …) pojavil zaostanek pri plačilu šolske prehrane, vrtčevskih oskrbnin in drugih stroškov šolanja.

Zbrati sredstva za pomoč 500 otrokom

»Z vašo pomočjo bomo lahko nadaljevali zagotavljanje pomoči predvsem tam, kjer se starši zaradi nenadnih težav – bolezni, razveze, izgube dohodka – soočajo z veliko stisko zagotavljanja podpore otroku pri pridobivanju znanja. Želimo si, da bi zbrali dovolj sredstev za pomoč 500 otrokom. Potrebe so velike. Zahvaljujemo se vse 2057 darovalcem in dobrotnikom ter ponovno vabimo podjetja in dobre ljudi k solidarnosti,« je poudaril predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.

Tudi velika psihosocialna stiska

Že v prvem valu epidemije so poleg potrebe po materialni pomoči zaznali tudi veliko psihosocialno stisko, zato skušajo v mariborski Karitas nuditi pomoč tudi z informativnimi, razbremenilnimi in svetovalnimi razgovori prek dežurne telefonske številke.



Lani pomoč 2333 osebam

Lani je sicer prek humanitarnih in socialnih programov Nadškofijske karitas Maribor pomoč prejelo 2333 oseb v stiski, dnevno pa na vrata Karitas potrka tudi do 250 oseb, potrebnih pomoči. V zavetišču za brezdomne sv. Martin dnevno nudijo prenočišče 24 osebam, Ljudska kuhinja Betlehem dnevno razdeli toplo kosilo od 35 do 45 osebam, v Materinskem domu Mozirje - Žalec je lani bivalo 32 žena ali mater z 10 otroki, dnevno s projektom »Donirana hrana« pomagajo do 150 osebam.

Mreža 93 župnijskih Karitas

Lani je pomoč prek celotne mreže Karitas v mariborski nadškofiji, ki vključuje 93 župnijski Karitas, prejelo 15.018 oseb, med njimi največ družin, sledijo starejši, bolni, invalidi ter posamezniki in otroci. Razdeljene je bilo več kot 800 ton humanitarne pomoči.

»Vi ste moje zadnje upanje«

»Vi ste moje zadnje upanje, da mi pomagate iz te težave, saj ne zmorem plačati neporavnanih položnic. Zaradi epidemije sem ostala z otroci doma, ker imam dve hčerki šoloobvezni, eno pa vrtčevsko. Z možem sva oba zaposlena, on prejema minimalno plačo, jaz delam po 4 ure, dohodki so nizki. Prosila bi vas za pomoč pri poravnanju položnic za vrtec, da bo šel otrok lahko vsaj v vrtec, ko se bo odprl. Še enkrat vas lepo prosim, ker res ne vem več, na koga naj se še obrnem. Hvala!«

SMS s ključno besedo DAR5 na 1919

Takšne in podobne zgodbe v Nadškofijski karitas Maribor prejemajo dnevno, zato trenutno pozornost še posebej posvečajo akciji za pomoč družinam »Stiska 2021«. V lanski akciji so zbrali 18.998,67 € in s tem pomagali 139 socialno šibkim družinam ali posameznikom. Za družine v stiski je mogoče darovati 5 evrov s poslanim sms-sporočilom s ključno besedo DAR5 na 1919.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh