Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Izganjanje hudiča« iz Mehike

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 06. 2015 / 12:17
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Izganjanje hudiča« iz Mehike

»Izganjanje hudiča« iz Mehike

»Da bi ljudje znova prepoznali dostojanstvo človeškega življenja in spoznali, da jih Bog kliče k svetosti.«

Konec letošnjega maja je za zaprtimi vrati stolnice v mestu San Luis Potosí prišlo do edinstvenega dogodka v sodobni zgodovini Mehike. Pod vodstvom kardinala Juana Sandovala Íńigueza, upokojenega nadškofa iz Guadalajare, in znanega španskega duhovnika in eksorcista p. Joséja Antonia Fortee je skupina duhovnikov izvedla »veliki eksorcizem«. Obred je namenjen izgonu hudega duha in škofije ali države.



V svoji knjigi »Veliki eksorcizem« p. José Antonio Fortea obred pojasnjuje korak za korakom: namenjen je »izganjanju hudega duha« in »uporaben v primerih, ko se v deželi pojavi veliko nasilje«. Nasilje v Mehiki se grozljivo stopnjuje in po uradnih podatkih je bilo zgolj v prestolnici Ciudad de Mexico od leta 2007, ko so splav uzakonili, opravljenih okoli sto tisoč umetnih prekinitev nosečnosti.

Zaradi zasebne narave obreda se je zanj izvedelo šele preko družbenih omrežij ali pa osamljenih objav na nekaterih spletnih straneh, ki so jih zapisali udeleženci. V pogovoru za agencijo ACI Prensa je nadškof iz San Luis Potosíja, Jesús Carlos Cabrero, potrdil, da so 20. maja v tamkajšnji nadškofijski stolnici izvedli veliki eksorcizem.

»Ta obred je zakramental Cerkve«, je pojasnil nadškof in dodal, da so bili med obredom »prisotni nekateri duhovniki ter kardinal Sandoval«, ki so se odzvali njegovemu vabilu. Dejal je še, da so obred opravili skriti pred očmi javnosti, ker bi se sicer gotovo pojavili »različni morbidni interesi in napačne razlage, mi pa si predvsem želimo iskati dobro«.

Mehiški nadškof je dejal, kako v tem obredu molijo za, denimo, težave ločitev in splava, ki jih pogosto spodbujajo nečloveški zakoni, zakoni, ki so v nasprotju s samo naravo. Boga prosijo, naj jih »osvobodi močne navzočnosti hudega duha, ki se daje čutiti«. V ta namen izrekajo posebno molitev, ki je gotovo malce nenavadna, vendar vsekakor v skladu s cerkveno prakso.

Kardinal Juan Sandoval Íńiguez se strinja z nadškofom iz San Luis Potosíja, da je veliki eksorcizem molitev, v kateri prosijo Boga, naj izžene sovražnika z območja, za katerega prosijo. Najprej torej iz nadškofije San Luis, nato pa iz celotne Mehike.

V izjavi za agnecijo ACI Prensa je kardinal Sandoval Íńiguez potrdil pomen ljudi, ki se zavedajo »izredno težkega položaja, v katerem živimo v Mehiki, njegove korenine pa segajo zelo globoko, onkraj človeške sovražnosti; to je hudi duh, ki je tesno povezan s smrtjo. On je morilec že od vsega začetka.« Kardinal spodbuja ljudi, naj končno uvidijo resnost položaja v Mehiki, obenem pa izraža upanje, da bi se kaj podobnega ponovilo še kje drugje.

Mehiški kardinal obžaluje »nasilje proti mladim in starim« v Mehiki, kajti čeprav drži, da so splave opravljali tudi takrat, ko še niso bili dovoljeni, je velika tragedija in greh, če krščanska država uzakoni splav. Cerkveni dostojanstvenik je prepričan, da niso maščevanja med morilci in vlado ter smrt na vsakem koraku nič drugega kot hudič, ki skuša uničiti Mehiko.

Nadškof Cabrero si od velikega eksorcizma med drugim obeta, da bodo »ljudje znova prepoznali dostojanstvo človeškega življenja in spoznali, da jih Bog kliče k svetosti«.

Prirejeno po: aleteia.org
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh