Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izjava ob srečanju bolnišničnih duhovnikov

Objava: 18. 01. 2005 / 11:47
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izjava ob srečanju bolnišničnih duhovnikov

Republika Slovenija je članica Evropske Unije in na to smo ponosni. Evropske države imajo versko oskrbo v bolnišnicah urejeno s sporazumi.

Bolnišnični duhovniki, ki pastoralno delujemo v slovenskih bolnišnicah, smo imeli danes, 18. januarja 2005, v Bolniški župniji, na Trubarjevi cesti 82, v Ljubljani, redno letno srečanje.

V prvem delu, ki je bil namenjen rednemu strokovnemu izpopolnjevanju, smo prisluhnili predavanju psihologa mag. p. Silva Šinkovca, jezuita, ki nam je spregovoril o odnosih in komunikaciji med zdravstvenim osebjem in bolnišničnim duhovnikom. Po predavanju so sledila vprašanja in izmenjava mnenj.

Poleg rednih pastoralnih problemov smo v drugem delu govorili o praznovanju 13. svetovnega dneva bolnikov, ki bo 11. februarja 2005, na god lurške Matere Božje. Letošnje geslo je povezano z evharističnim letom in nosi naslov: Evharistija, zdravilo za življenje in upanje.

Namen svetovnega dneva bolnikov je:

  • v krščanskih skupnostih in civilni družbi povečati čut za pozorno in vso potrebno oskrbo bolnikov;
  • razvijati in animirati pastoralo zdravja v škofijah, župnijah, zdravstvenih ustanovah, v povezavi z različ- nimi subjekti, ki se temu posveč- ajo poklicno ali kot prostovoljci;
  • poudarjati nujnost nenehne duhovne rasti in etičnega oblikovanja zdravstvenih delavcev;
  • pospeševati prostovoljno delo za pomoč bolnikom;
  • pomagati bolnikom, da se zavedo svoje odgovornosti, kot aktivni člani krščanske skupnosti (župnije).

V zadnjih petnajstih letih so se tudi pri nas, poleg karitas, uveljavile nekatere oblike kategorialne pastorale. Pastoralna oskrba v Slovenski vojski in v zapornih je v odnosu z državo že formalno pravno urejena. Bolnišnična pastorala še vedno ostaja odprto vprašanje.

Predsednik vlade g. Janez Janša je v nastopnem intervjuju na Televiziji Slovenija z dne 7. decembra 2004, med drugim dejal, da bo med Cerkvijo in državo za duhovno oskrbo bolnikov v bolnišnicah potrebno skleniti delni sporazum. Čeprav verska oskrba v domovih za ostarele in v drugih socialnih zavodih ne sodi na današnje srečanje in ne sodi v resor Ministrstva za zdravje RS, je prav, da nanj opozorimo.

V letu 2003 je predsednik Komisije za urejanje odnosov med Cerkvijo in državo škof dr. Anton Stres na ministra za zdravje RS dr. Dušana Kebra naslovil vlogo za ovrednotenje pastoralnega dela v bolnišnicah. Ministrstvo za zdravje RS je vlogo žal pregledalo zelo površno in izdalo negativen odgovor z argumentom, da plačilo za versko dejavnost iz obveznega zavarovanja ni možno in da je pri tem potrebno obravnavati vse verske skupnosti enako.

To pa sta le dve vprašanji, ki bi jih delni sporazum moral obravnavati. Ni razloga, da sporazuma ne bi bilo mogoče skleniti. Delni sporazum med katoliško Cerkvijo in Ministrstvom za obrambo RS npr. že obstaja, v pripravi pa je tudi sporazum med katoliško Cerkvijo in Ministrstvom za pravosodje RS, ki bo urejal pastoralno delo v zaporih.

Republika Slovenija je članica Evropske Unije in na to smo ponosni. Evropske države imajo versko oskrbo v bolnišnicah urejeno s sporazumi.

Tudi Cerkev na Slovenskem si bo morala prizadevati, da se bo na področju oskrbe bolnikov približala evropskim in svetovnim standardom, kar pomeni, da bi morala na 150 do 300 bolnikov zagotoviti enega duhovnika.



Odbor za pastoralo zdravja pri SŠK
Skupina za pastoralo v bolnišnicah

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh