Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Komunizem - izjemen uspeh peticije: razprava v Evropskem parlamentu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 02. 2024 / 06:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 23:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Komunizem - izjemen uspeh peticije: razprava v Evropskem parlamentu
Romana Tomc: Peticija, ki je za Slovenijo izjemnega pomena, sloni na temeljih evropske zavesti in poudarja pomen spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. FOTO: FOTO: Tamara Bizjak

Komunizem - izjemen uspeh peticije: razprava v Evropskem parlamentu

Velik uspeh peticije o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji s prvopodpisanim dr. Mitjo Ferencem, v Evropski parlament vloženi s podporo evropske poslanke Romane Tomc (ELS/SDS)!


Ne le, da je med vsemi peticijami v Evropskem parlamentu lani prejela daleč največjo podporo, skoraj dvakratno v primerjavi z drugo najuspešnejšo, temveč je – kar ni samoumevno – uvrščena tudi na današnjo obravnavo v Evropskem parlamentu oziroma na sejo Odbora za peticije, ki jo bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati TUKAJ.

Ponosni in hvaležni

Danes od 10. ure dalje bo tako v Evropskem parlamentu razprava o peticiji v spomin na žrtve komunističnega nasilja v Sloveniji. Romana Tomc je s ponosom in globoko hvaležnostjo podčrtala, da je ta peticija lani prejela največjo podporo med vsemi v Evropskem parlamentu, za kar se zahvaljuje vsem podpisnikom in še zlasti hvala prvopodpisanemu dr. Mitji Ferencu.

Zaveza k pravičnosti, spoštovanju in miru

»Peticija, ki je za Slovenijo izjemnega pomena, sloni na temeljih evropske zavesti in poudarja pomen spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. S tem pa opominja na našo skupno odgovornost, da ohranjamo spomin na te tragične dogodke. To je priložnost, da ponovno potrdimo našo zavezo k pravičnosti, spoštovanju in miru,« je poudarila evropska poslanka.

Korak k večjemu razumevanju in spravi

Hkrati je vse povabila, naj danes TUKAJ spremljajo to pomembno razpravo, saj bo »vaša prisotnost poklon tistim, ki jim je lastna država odrekla spomin na njihove svojce«. Naj bo ta dogodek korak k večjemu razumevanju in spravi, si še želi Romana Tomc, ki je v prostorih poslanske skupine Evropske ljudske stranke ob tej priložnosti sklicala tudi novinarsko konferenco.

Ukinitev spominskega dneva

Eden od glavnih povodov za vložitev peticije je bila lanska ukinitev 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja v Sloveniji, kar so tudi poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu sprejeli z začudenjem. Tomčeva je med drugim k podpori peticiji povabila tudi slovensko predsednico dr. Natašo Pirc Musar, ki pa se na njen poziv ni odzvala.

Prenos razprave v živo je TUKAJ.

Upajo na podoben odziv kot na Srebrenico

Tako Romana Tomc kot prvopodpisani dr. Mitja Ferenc, ki je ravno tako sodeloval na včerajšnji novinarski konferenci, upata, da se bo širša javnost v razpravi o tej peticiji – ki je prejela nekaj manj kot 2000 podpisov podpore – odzvala podobno, kot se je pred časom ob genocidu v Srebrenici, ko so svojce žrtev jemali resno tudi v mednarodnih krogih.

Prvopodpisani pod peticijo dr. Mitja Ferenc. FOTO: Tatjana Splichal

Poziv vladi in Državnemu zboru

Kako naprej? Predlagatelji so svoje opravili, o peticiji se bo izrekel Evropski parlament, pot pa bo nadaljevala v Sloveniji. Kot poudarjajo predlagatelji, želijo vlado prepričati o smiselnosti preklica sklepa o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, Državni zbor pa pozivajo k sprejemu resolucije o totalitarizmih, leta 2009 sprejete v Evropskem parlamentu.

Največji uspeh bi bil ...

O uspehu peticije je nehvaležno govoriti. V Evropski parlament jih je vloženih veliko, mnoge so zavrnjene ali niso deležne pozornosti. Že da je bila peticija sprejeta kot ustrezna, je po besedah Romane Tomc nedvomno uspeh, še večji pa, da se je uvrstila na dnevni red. Njen največji uspeh pa bi bil, če bi ji prikimala tudi slovenska oblast in ukrenila nekaj v tej smeri.

Nalaganje
Nazaj na vrh