Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izkopali so brezno v Kočevskem rogu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 24. 08. 2020 / 13:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2020 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izkopali so brezno v Kočevskem rogu

Izkopali so brezno v Kočevskem rogu

Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč je predstavila rezultate iznosa posmrtnih ostankov iz brezna Stari log.

Kočevski rog, brezno 3 pri grobišču Stari log, eden od najdenih rožnih vencev. Foto: Uroš Košir


Na spletni strani Družine smo (TUKAJ) že pisali o odkritju novega grobišča povojnih pomorov v Kočevskem rogu letos julija: Odkrili novo grobišče v Kočevskem rogu (11. 7. 2020).

V petek, 10. julija 2020, so novomeški jamarji in arheologa dr. Uroš Košir in Marko Pečovnik ter antropologinja dr. Petra Leben Seljak iz podjetja Avgusta začeli raziskavo. Po delnem iznosu posmrtnih ostankov je antropološka analiza odkrila, da gre za posmrtne ostanke vsaj 35 oseb, moških, morda je med njimi ena ženska.


Delo jamarjev in arheologov sredi avgusta, ko so »izpraznili« brezno. Foto: Jamarski klub Novo mesto


V komisiji so po stanju v jami sklepali, da bo v nadaljevanju ekshumiranih vsaj še nekaj deset oseb.

Zastoj pri izkopu Macesnove gorice

V ponedeljek, 24. avgusta, je Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč v Ljubljani pripravila novinarsko konferenco, na kateri so predstavili nadaljevanje raziskav.


Novinarska konferenca vladne komisije za grobišča, Jože Dežman. Foto: Ivo Žajdela


Najprej je predsednik komisije dr. Jože Dežman spomnil, da v Kočevskem rogu izkopavajo grobišče v Macesnovi gorici, verjetno največje grobišče Slovencev v Kočevskem rogu. Lansko leto so uredili dohod do brezna, nasuli plato ob njem in iz brezna iznesli kamniti material do globine, kjer naj bi se začela gmota kosti. Žal dela letos stojijo, saj se zatika pri razpisih ministrstva, ki skrbi za (ne)moteno delo komisije.



Brezno in grobišče so našli s pomočjo lidarskega posnetka terena

Član Jamarskega kluba Novo mesto Zdravko Bučar je predstavil njihovo delo pri raziskovanju podzemlja Kočevskega roga. Zaenkrat imajo registriranih 663 brezen, od tega jih je večina globokih med 10 in 15 metri, globljih sistemov pa je malo.

V zadnjem času si pri pregledu ozemlja pomagajo z lidarskim skeniranjem površja. Gre za radarsko snemanje iz letala, ki zanemari rastje in poda le sliko konfiguracije terena.


Kočevski rog, brezno 3 pri grobišču Stari log, najdeni predmeti. Foto: Uroš Košir


Tako so na enem posnetku opazili večjo temno piko, ki je nakazovala doslej neznano brezno. Konec maja so se spustili vanj, ga izmerili, globoko je 14 metrov, v njem pa odkrili človeške kosti. Najdbo so prijavili policiji, ta pa vladni komisiji za grobišča. Stekel je postopek za podrobnejši pregled. Tega so opravili 10. julija in v breznu odkrili kosti vsaj 35 oseb.

Med 12. in 15. avgustom so jamarji in arheologi s pomočjo posebnega tovornjaka z ročico za dviganje iz brezna izvlekli najprej kamenje, nato pa pol metra debelo plast drobirja. Pod njim je bila večja količina kosti.

Sodelovalo je 19 jamarjev, v brezno so se spustili 68 krat, opravili so 91 dvigov »materiala«, na koncu pa so se še z detektorjem kovin prepričali, da so res iznesli vse posmrtne ostanke ljudi.


Novinarska konferenca vladne komisije za grobišča, arheolog Uroš Košir. Foto: Ivo Žajdela


Iznesli so posmrtne ostanke okoli 250 umorjenih ljudi

Arheolog Uroš Košir je najprej predstavil prve rezultate pregleda kosti antropologinje Petre Leben Seljak. Ugotovila je, da so iznesli posmrtne ostanke okoli 250 tam umorjenih ljudi. Med njimi naj bi bila vsaj ena ženska. Večina je bila med 18. in 24. letom starosti.

Našli so tudi veliko različnih predmetov. Od šest neeksplodiranih ročnih bomb, 90 krogel, 220 tulcev, sto tulcev še ob breznu in samo pet žic za vezanje rok. Od predmetov so našli okoli 400 gumbov, nekaj ostankov oblačil, ogledalca, glavnike, dve denarnici, nekaj kovancev, ženski čevelj, sponko za lase, tri prstane, obesek, medaljo, dve umetni očesni zrkli, rožne vence in svetinjice.

Uroš Košir sklepa, da je po najdenih predmetih sodeč šlo za civiliste, med njimi pa je bilo tudi nekaj vojakov. Sklepa, da so bili vsaj nekateri Slovenci, verjetno pa je bilo nekaj tudi Hrvatov.


Iznos s pomočjo dvigalke na tovornjaku iz brezna sredi avgusta 2020. Foto: Jamarski klub Novo mesto


Opozoril je tudi na zanimivost, da so bile nekatere kosti na površju, večina pa pod pol metra debelim nasutjem. Sklepajo, da so tiste pod nasutjem umorili leta 1945, tiste na površju pa kasneje.

Množična morija civilistov novomeške Ozne

Kriminalist Pavel Jamnik je dejal, da so leta 2002 dobili informacijo za to brezno. Ko so ga iskali, so bili okoli pol kilometra od njegovega vhoda. Niso ga našli in ker je bila informacija nezanesljiva, so menili, da je napačna. Menili so, da je šlo morda za brezno Cinkov križ ali Rugarske klance.

Opisal je tudi »delo« Ozne v Novem mestu takoj po vojni. Maja 1945 je Ozna zapirala ljudi, jih nekaj izpustila, nekaj pa odpremila v Ljubljano. Ko je Ozna pozneje skrivače klicala, da se jim javijo, so mnogi mislili, da gre le za formalizem, morda le za popis, potem pa jih bodo izpustili. Tako so v zapore v Novem mestu uspeli zapreti veliko ljudi.


Kočevski rog, brezno 3 pri grobišču Stari log, najdeni predmeti, svetinjice. Foto: Uroš Košir


Domobranci iz širšega območja Novega mesta se namreč niso uspeli umakniti na Koroško in so se skrivali blizu domov. Večinoma so jih ali našli ali so se na poziv sami javili.

5. septembra 1945 je novomeška Ozna naredila med zaprtimi selekcijo. Potem ko so drugod po Sloveniji že dva meseca prej nehali ubijati ujetnike (večinoma so jih že umorili), so zdaj dokončali tovrstno »delo« še v Novem mestu. Določene za umor so zvozili v Kočevski rog in jih pomorili po različnih breznih na novomeški strani roškega območja.

Brezno in grobišče Cinkov križ ostaja uganka

Ob najdbi novega grobišča povojnih pomorov v Kočevskem rogu julija letos je predsednik vlade komisije za grobišča dr. Jože Dežman zapisal: »Domnevamo lahko, da gre za eno od še neodkritih morišč v Kočevskem rogu, kjer so posmrtni ostanki predvsem nekdanjih več tisoč pripadnikov novomeške domobranske skupine, ki se ni uspela umakniti v tujino. Lovili so jih še dolge mesece po koncu vojne in večinoma umorili.«


Iznos kosti 10. julija 2020, ki so bile na površini. Foto: Jamarski klub Novo mesto


»Pričakovali smo, da jih bomo našli tudi v morišču in grobišču v Rugarskih klancih, vendar so bili tam odkriti posmrtni ostanki 22 moških. Glede na odkrite predmete gre verjetno za žrtve, ki so bile del oboroženih formacij Neodvisne države Hrvaške.«

Zdaj se je izkazalo, da so le našli večje morišče in grobišče na novomeški strani Kočevskega roga. Toda tam jih glede na število takrat umorjenih mora biti še več.

Znano je tudi grobišče v breznu Cinkov križ, ki je globoko, toda nedosegljivo, saj je v njem veliko skal in hlodovine. Morda je to tudi največje grobišče na novomeški strani Kočevskega roga.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh