Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Izkušnjo svetovnega dneva mladih ponesite na svoje domove!'

Objava: 22. 08. 2011 / 09:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Izkušnjo svetovnega dneva mladih ponesite na svoje domove!'

Svetovni dan mladih 2011 je zaključen, učinki druženja mladih v Kristusu pa se po svetu šele pričenjajo.

Papež Benedikt XVI. je sinoči odpotoval iz španske prestolnice, potem ko je več kot milijon mladih kristjanov, ki so se v preteklih šestih dneh zbrali na prireditvah ob svetovnem dnevu mladih v Madridu, postavil pred svojevrsten izziv.

Papež je mlade ob odhodu na madridskem letališču Barajas prosil, naj po vsem svetu razširijo globoko in radostno izkušnjo vere, ki so jo pridobili v 'tej plemeniti deželi', ter naj s svojo bližino in pričevanjem pomagajo prijateljem odkriti, kako ljubiti Kristusa pomeni v polnosti živeti svoje življenje.

Sveti oče je med svojim štiridnevnim obiskom v Madridu prisostvoval devetim dogodkom. Vrhunec njegovega obiska je predstavljalo nedeljsko bogoslužje na letališču Cuatro Vientos, kjer se je po navedbah medijev zbralo okoli dva milijona vernikov. Papeža je v imenu celotnega španskega ljudstva pred slovesom na letališču Barajas pozdravil tudi španski kraljevi par, kralj Juan Carlos in kraljica Sophia.

Španski kralj se je svetemu očetu zahvalil za besede ljubezni in upanja, spodbude in poguma, namenjenih mladim, ki cenijo vrednote, kot je denimo solidarnost. Zahvalil se je za papežev obisk v deželi na Pirenejskem polotoku ter za izraženo upanje in vizijo za prihodnost, ki ju je sveti oče namenil mladim udeležencem srečanja.

Papež Benedikt XVI. je odgovoril, da so ‘Španci velik narod in da je njihova široko odprta, pluralistična in spoštljiva družba sposobna napredka, ne da bi ob tem žrtvovala svojo globoko verno in katoliško dušo’. Papež se je zahvalil vsem prirediteljem letošnjega svetovnega dneva mladih, prav posebej pa kardinalu Stanislawu Rylku, predsedniku Papeškega sveta za laike, madridskemu kardinalu nadškofu Antoniu Roucu Vareli, in splošnemu koordinatorju dogodka, msgr. Cesarju Augustu Francu Martinezu.

Papežu je na letališču slovo izreklo tudi okoli dvesto mladih. Tako kot ob prihodu je svetega očeta ob slovesu ‘varovala’ četa malih švicarskih gardistov, španskih šolarjev, oblečenih v barvite uniforme vatikanske garde. Papež je ob slovesu dejal, da Španijo zapušča ‘srečen in hvaležen’, hvaležen vsem prirediteljem in udeležencem, predvsem pa Bogu, našemu Gospodu, ki je v teh dneh dopustil slavje, polno navdušenja in milosti, nabito z veseljem do življenja in upanjem.

Po papeževih besedah je bil minuli teden ‘slavje vere’, ki naj bi navdihnilo ‘popolno zaupanje v Božjo ljubezen in skrb’ ter ki naj bi Cerkev ohranilo ‘mlado in polno življenja, tudi takrat, ko se sooča s težkimi izzivi’. Vse to je ‘delo Svetega duha, s katerim je Jezus navzoč v srcu mladih vseh starosti in jim kaže veličino duhovnega klica, ki je dan slehernemu človeku’.

Papež je še dejal, da se mladi vedno odzovejo ‘iskrenemu, resničnemu povabilu k srečanju z Jezusom, edinim Odrešenikom človeštva’. Vse škofe in katehete po svetu je sveti oče pozval, naj tudi v prihodnje nadgrajujejo vse tisto, česar so se mladi naučili ob letošnjem madridskem srečanju, ter naj se ne boje mladim predstaviti Jezusovega neokrnjenega sporočila in jih povabiti k obhajanju zakramentov, s katerimi nam Jezus daje delček svojega lastnega življenja.

S tem pozivom je Benedikt XVI. zaključil svetovni dan mladih 2011, učinki druženja mladih v Kristusu pa se po svetu z današnjim dnem šele pričenjajo.

Fotografija: http://www.madrid11.com/en

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh