Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izmenjava listin o ratifikaciji sporazuma med Svetim sedežem in Azerbajdžanom

Objava: 07. 07. 2011 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izmenjava listin o ratifikaciji sporazuma med Svetim sedežem in Azerbajdžanom

V pretežno muslimanski z nafto bogati deželi ob Kaspijskem morju živi le okoli štiristo katoličanov.

Od včerajšnjega dne naprej velja sporazum med Svetim sedežem in Azerbajdžanom, ki ureja pravni položaj katoliške Cerkve v omenjeni republiki. Tako je namreč določeno v osmem členu sporazuma, kjer je zapisano, da sporazum stopi v veljavo z izmenjavo listin o njegovi ratifikaciji. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je izmenjava potekala včeraj dopoldne v Apostolski palači v Vatikanu. Slovesnega dejanja so se poleg tajnika Svetega sedeža za odnose z državami, nadškofa Dominiqua Mambertija, in ministra za zunanje zadeve v Azerbajdžanu, Elmarja Mammadyarova, udeležili tudi drugi predstavniki obeh strani, med katerimi je bil tudi vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone. Sporazum med Svetim sedežem in Azerbajdžanom je bil podpisan 29. aprila letos v prestolnici kavkaške republike, Bakuju.

Kot je v kratkem nagovoru poudaril nadškof Mamberti, sta Sveti sedež in Republika Azerbajdžan v preteklih desetletjih pokazala željo, da bi se odnosi med njima razvijali in okrepili. Nadškof je spomnil na nepozabni obisk papeža Janeza Pavla II. leta 2002, s katerim se je začelo novo obdobje medsebojnega sodelovanja in tudi medverskega dialoga. Leta 2008 je državo nato obiskal še kardinal Tarcisio Bertone, dve leti pred njim takratni tajnik Svetega sedeža za odnose z državami, nadškof Giovanni Lajolo, lansko leto pa še predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi.

Včerajšnji dan po besedah nadškofa Mambertija velja kot vrhunec v obojestranskih odnosih. Zgodovinski sporazum, ki je stopil v veljavo, krajevne katoliške Cerkve ne postavlja v privilegiran položaj glede na ostale prisotne verske skupnosti, ampak zadeva načelo verske svobode in zagotavlja, da lahko živi v miru in tako tudi bolje prispeva k skupnemu dobremu v državi.

Izmed devetih milijonov prebivalcev Azerbajdžana jih je uradno okoli sedem milijonov muslimanov, 440.000 pravoslavcev in 17.000 judov. Od nekdaj cvetoče armenske skupnosti v Bakuju danes tam stojijo le še prazne cerkvene stavbe. Število katoličanov po vatikanskih podatkih znaša okoli štiristo vernikov.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh