Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izobčenje za kitajskega škofa, posvečenega brez dovoljenja Vatikana

Objava: 11. 07. 2012 / 07:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izobčenje za kitajskega škofa, posvečenega brez dovoljenja Vatikana

V Vatikanu trdijo, da novoposvečeni škof nima nikakršnih pristojnosti, sankcije proti posvečevalcu in posvečenemu pa so po cerkvenem pravu samodejne.

V Vatikanu so ostro obsodili škofovsko posvečenje, ki so ga na Kitajskem podelili ob koncu tedna brez papeževega soglasja, in obenem sporočili, da je novoposvečeni škof izobčen iz katoliške Cerkve. Posvečenje Josepha Yue Fushenga minuli petek v Harbinu je bilo ‘nezakonito’, so zapisali v včeraj objavljenem pojasnilu. Vatikan Yue Fushenga ne priznava kot škofa, nezakonito posvečeni škof pa nima nikakršnih pristojnosti za vodenje katoliškega občestva.

Yue Fusheng si je z nedovoljenim posvečenjem samodejno nakopal sankcije po kanonu 1382 cerkvenega prava, še piše v pojasnilu. Po omenjenem kanonu tako za posvečevalca kot tudi za posvečenega sledi izobčenje. Kandidatu pa je Sveti sedež že pred časom razkril svoje odklonilno stališče do njegovega škofovskega posvečenja.
Kitajski katoličani si od kitajskih oblasti želijo ‘konkretnih korakov’, da bi v prihodnje preprečili nedovoljena škofovska posvečenja. Ta namreč vodijo v razkol in trpljenje katoliškega občestva na Kitajskem. Vatikan pa je obenem izrazil upanje, da se bo dialog s kitajskimi oblastmi nadaljeval.

Škofje, ki so sodelovali pri nedovoljenem posvečenju, bodo ravno tako deležni ustreznih sankcij. Vatikanu morajo predložiti natančen opis okoliščin, zaradi katerih so sodelovali pri posvečenju, iz njihovega poročila pa naj bi bilo razvidno, ali so jih k dejanju prisilile kitajske oblasti. V tem primeru se lahko izobčenje, ki je predvideno po cerkvenem pravu, umakne. Prav posebne hvale iz Vatikana pa so deležni tisti verniki in duhovniki, ki se nedovoljenemu škofovskemu posvečenju uprejo.

Kot razlog za veselje in pogum pa je Vatikan označil posvečenje pomožnega škofa v Šanghaju, ki so ga na Kitajskem minulo soboto podelili s papeževim privoljenjem. Le sodelovanje škofa, ki ga papež ni potrdil, je bilo po mnenju Vatikana pri omenjeni slovesnosti ‘neprimerno’.
Kot je poročala tiskovna agencija ‘Asianews’, naj bi novoposvečeni škof Thaddeus Ma Daquin po slovesnosti izginil brez sledu. Domnevno naj bi ga odvedle kitajske oblasti. Ma Daquin je namreč v svojem nagovoru napovedal, da nič več ne želi biti član režimu zvestega ‘Patriotskega združenja’ kitajskih katoličanov.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh