Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izobraževanje za psalmiste

Za vas piše:
K. C.
Objava: 06. 05. 2019 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2019 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izobraževanje za psalmiste

Zavod za cerkveno glasbo organizira izobraževanje za pevce, ki bodo prejeli službo psalmista.

Fotografija: Janez Oblonšek

Zavod za cerkveno glasbo organizira izobraževanje za pevce, ki bodo prejeli službo psalmista. Na izobraževanje, ki ga bodo oblikovali predavatelji s področja liturgike, cerkvene glasbe in vokalne tehnike, vabijo tiste, ki v svojih župnijah psalme že pojejo, ter pevce, kantorje, zborovodje in organiste.

Izobraževanje bo v Frančiškanskem samostanu Maribor. Ob koncu bodo udeleženci prejeli liturgično službo psalmista pri slovesnem bogoslužju, ki ga bo obhajal mariborski nadškof metropolit, msgr. Alojzij Cvikl.

Odgovornost pri oznanjevanju berilnega speva

»Vloga psalmista je prava liturgična služba, za katero Cerkev predvideva, da jo opravlja tisti, ki zna 'peti psalme in tudi zmore dobro izgovarjati in govoriti'. (RMu 102) Vse cerkvene glasbenike želimo ozavestiti, kako pomembno odgovornost imajo pri oznanjevanju berilnega speva, čigar ime – spev – jasno označuje, da je namenjen prav petju,« so zapisali v vabilu. »Če bi namreč to 'svetopisemsko pesmarico' zamenjali s poljubno pesmijo z duhovno vsebino, bi prisotne vernike prikrajšali za vsebino Božje besede, iz katere svoja besedila črpa vsa liturgija, ki je culmen et fons, vir in središče vsega krščanskega življenja (C 11).«

Vsebina izobraževanja

Na izobraževanju bodo spregovorili o vlogi in pomenu psalmov v liturgiji, psalteriju kot pesmarici Svetega pisma, nalogah psalmista pri maši, aktivni uporabi lekcionarja in pesmarice, aktivnem učenju izbranih psalmov, pregledu in učenju koralnih in drugih tonovskih načinov za petje psalmov, interpretaciji psalmov, osnovi vokalne tehnike in taktiranja oz. vodenja občestvenega petja ter o razlagi strukture brevirja in uvodu v petje nekaterih bogoslužnih ur.

Predvideni termini, ki pa se lahko prilagajajo potrebam udeležencev, so:

· sobota, 18. maj 2019 (9:00-13:00),
· sobota, 8. junij 2019 (9:00-13:00),
· sobota, 15. junij 2019 (9:00-13:00) in
· sobota, 7. september 2019 (9:00-13:00).

Za izobraževanje so potrebne prijave. Zbirajo jih do 10. maja 2019. Več informacij najdete na spletni strani Zavoda za cerkveno glasbo.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh