Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izredna seja o pobudi za veto na novelo ZZZDR

Za vas piše:
K. C.
Objava: 09. 03. 2015 / 08:51
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izredna seja o pobudi za veto na novelo ZZZDR

Interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta bo danes odločala, ali bo predlagala vložitev veta na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Metka Zevnik iz Koalicije Za otroke gre. Foto: Tatjana Splichal

Interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta bo danes, 9. marca 2015, na seji odločala, ali bo državnemu svetu predlagala vložitev veta na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. O morebitnem vetu bodo v državnem zboru predvidoma glasovali jutri.

Pobudnik za odložilni veto je svetnik Mirko Kozelj, ki noveli zakona o zakonski zvezi očita redefinicijo zakonske zveze, kar bi po njegovem mnenju prineslo tudi prikrite pravne posledice. Novela naj bi povzročila tudi neustrezno in neustavno ureditev posvojitev z vidika otrokove koristi ter diskriminacijo pri posvojitvah.

Pobuda za odložilni veto je sprejeta, če je število oddanih glasov "za" večje od števila oddanih glasov "proti", pri čemer mora za sprejem predloga odložilnega veta glasovati najmanj enajst državnih svetnikov. Pri ponovnem odločanju mora za sprejem zakona glasovati večina vseh poslancev, torej 46.

Koalicija Za otroke gre nadaljuje zbiranje podpisov za referendum, prvo štetje bo že danes, zbiranje pa se konča jutri, ko naj bi vložili pobudo v DZ. Pobuda za razpis referenduma mora biti podprta s podpisi najmanj 2500 volivcev. Po vložitvi predsednik DZ določi 35-dnevni rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev, za vložitev zahteve za razpis referenduma pa je potrebnih najmanj 40.000 podpisov.

Poslanke in poslanci so novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na podlagi katere istospolni pari dobivajo pravico skleniti zakonsko zvezo in vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo, z 51 glasovi za in 28 glasovi proti sprejeli prejšnji torek.

Kupi v trgovini

V drami odrešenja
Duhovnost
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh