Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izšla je posebna izdaja revije SLO

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 10. 09. 2020 / 09:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.09.2020 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izšla je posebna izdaja revije SLO

Izšla je posebna izdaja revije SLO

Nova, posebna številka revije SLO – časi, kraji in ljudje prinaša osrednjo temo Dežela kolišč.
Kolišča so prazgodovinska naselja na kolih, ki so od neolitika do železne dobe stala na bregovih jezer okrog Alp, med njimi tudi na Ljubljanskem barju. Prav ižanska kolišča spadajo med najbolj prepoznavna kolišča pri nas. Odkrita so bila leta 1875. Karel Dežman je izkopal tri koliščarske naselbine, ki spadajo v čas 3. tisočletja pr. Kr. Odkritje je vzbudilo pozornost širše strokovne javnosti po vsej Evropi, Karel Dežman pa velja za pionirja raziskovanja kolišč.

Poljedelstvo in koliščarji

Na Ljubljanskem barju se najzgodnejši poljedelci pojavijo v prvi polovici 5. tisočletja pr. Kr., vendar zaradi različnih dejavnikov o njih vemo bolj malo. O poljedelstvu priča tudi raznovrsten spekter orodij in drugih pripomočkov, ki so jih ljudje uporabljali v povezavi z obdelovanjem zemlje, predvsem pa za pripravo hrane.

V tokratni številki lahko preberete tudi članek Imenitni kolarji. Iznajdba kolesa je zagotovo eden izmed največjih izumov v zgodovini človeštva. Kraj iznajdbe vozila na kolesih še ni ugotovljen, saj o tem obstaja več teorij. Katere so, preberite v tej posebni izdaji revije SLO!

Predstavitev posebne izdaje revije SLO, časi, kraji, ljudje

Vabimo vas na predstavitev posebne izdaje revije SLO, časi, kraji, ljudje – Dežela kolišč. Revijo bodo predstavili: dr. Anton Velušček, predstojnik Inštituta za arheologijo ZRC SAZU, s sodelavci in uredništvo revije SLO.
Predstavitev bo v četrtek, 24. septembra 2020, ob 12. uri v atriju Narodnega muzeja Slovenije (Muzejska 1, Ljubljana). Število mest je omejeno. Prijave zbiramo na e-naslovu revije@druzina.si ali na tel. št. 031 382 743. Na prireditvi je obvezna uporaba mask.


Posebna izdaja revije SLO prinaša 15 prispevkov odličnih strokovnjakov različnih področij na 108 barvnih straneh z izjemnimi dokumentarnimi fotografijami in ilustracijami. Pri pripravi druge tematske številke slovenskega zgodovinskega magazina se je zbrala manjša skupina domačih raziskovalcev. Prihajajo z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU, Oddelka za lesarstvo ljubljanske Biotehniške fakultete in iz Narodnega muzeja Slovenije.

Cena posebne izdaje revije SLO je 12,90 evrov, naročnikom revije SLO jo ponujamo po posebej ugodni ceni 9,90 evrov. Hitra pot do naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh