Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izstopi nemških katoličanov narasli za 39%

Objava: 08. 04. 2011 / 06:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izstopi nemških katoličanov narasli za 39%

Po navedbah tednika 'Kristus in svet' se podatki iz leta 2010 nanašajo na raziskavo v sedemindvajsetih nemških škofijah.

Afera glede spolnih zlorab v katoliški Cerkvi v preteklem letu je po navedbah nemškega tednika 'Christ & Welt' privedla do skoraj štirideset odstotkov višjega števila izstopov iz katoliške Cerkve v Nemčiji. Leta 2010 naj bi Cerkev zapustilo okoli stoosemdeset tisoč katoličanov, kar pomeni dobrih petdeset tisoč izstopov več kot leto poprej, poročajo v tedniku. Leta 2009 je katoliško Cerkev zapustilo 128.800 vernikov, kar torej pomeni, da se je številka v lanskem letu zvišala za 39%.

Skupno število katoličanov v Nemčiji je konec leta 2009 znašalo okoli 24,9 milijonov. Po raziskavi sodeč je Cerkvi hrbet obrnilo približno 0,72% vernikov.

Podatki za leto 2010 po navedbah tednika 'Christ & Welt' temeljijo na raziskavi v sedemindvajsetih nemških škofijah, od katerih jih je dokončne podatke ali pa vsaj ocene navedlo štiriindvajset. Tri škofije, Freiburg, Hildesheim in Limburg, podatkov niso navedle.

Kot navaja nemški tednik, bi po teh podatkih lahko prvič v zgodovini Zvezne republike Nemčije ocenili, da je iz Cerkve izstopilo več katoličanov kot protestantov. Pri tem se poročevalci sklicujejo na ocene evangeličanske Cerkve v Nemčiji, po katerih naj bi njihovo Cerkev v letu 2010 zapustilo okoli stopetdeset tisoč vernikov.

Po besedah kölnskega generalnega vikarja Dominika Schwaderlappa bi lahko cerkvene izstope v preteklem letu pripisali predvsem izgubi zaupanja, ki ga je Cerkev doživela predvsem zaradi škandala glede spolnih zlorab. To je boleče tudi za vse duhovnike, saj so očitno številni ljudje kot svojo osebno obliko protesta in prezira nad omenjenim škandalom izbrali ravno izstop iz celotne ustanove.

V največji nemški škofiji, v nadškofiji Köln, je po navedbah tednika v lanskem letu katoliško Cerkev zapustilo 15.163 ljudi, kar je za 41% več kot leto poprej, ko je bilo izstopov 10.727.

Posebej težko prizadete pa so zaradi izstopov bavarske škofije Eichstätt, Augsburg, Bamberg, Würzburg in Passau. Tam so odstotki izstopov narasli tudi za 70%. Z visoko, okoli 60% višjo izgubo vernikov sta se morali sprijazniti škofiji Trier in Rottenburg-Stuttgart, medtem ko je v škofijah Hamburg, Berlin in Speyer v primerjavi z letom 2009 katoliško Cerkev zapustilo za okoli 20% več ljudi.

Med izstopi je po mnenju strokovnjakov tudi veliko takih, ki so veljali za zavzete in dejavne vernike. Odšli so številni, ki jih za Cerkev resnično skrbi in so nad njo iskreno obupali, pojasnjuje Michael Ebertz, profesor za cerkveno socialno delo na katoliški visoki šoli v Freiburgu. Cerkev po njegovem mnenju ne sme podleči skušnjavi, da bi te številke podcenjevala.

Da bi ustavile ta negativni trend, so številne škofije okrepile svoj dialog z laiki. Kritične vernike gledajo kot 'bogastvo', s katerim prihaja tudi do sporov, vendar so ti nujno potrebni za razčiščenje določenih težav.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh