Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izvoljen bo novi anglikanski primas

Objava: 28. 09. 2012 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izvoljen bo novi anglikanski primas

Komisija britanske krone za imenovanje se je sestala v Londonu in v naslednjih tednih bo najverjetneje znan kandidat za naslednika nadškofa Williamsa.

V Londonu se danes zaključuje tridnevni posvet za izbiro novega anglikanskega nadškofa v Canterburyju in primasa državne anglikanske Cerkve v Angliji. Tako imenovana ‘komisija britanske krone za imenovanje’ se je prvič sestala v sredo, so poročali tamkajšnji mediji. Naloga komisije je poiskati naslednika dvainšestdesetletnega nadškofa Rowana Williamsa, ki ob koncu letošnjega leta zapušča svoj položaj. Canterburyjski nadškof je obenem častni primas okoli 78 milijonov anglikancev po vsem svetu.

Od reformacije dalje škofe angleške Cerkve imenuje kralj oz. kraljica kot posvetni cerkveni poglavar. Kasneje je sledilo še imenovanje na priporočilo predsednika vlade. Od leta 1976 naprej cerkvena komisija predsedniku vlade predlaga dve imeni, ki jih ta prenese v imenovanje kraljici Elizabeti II. praviloma monarhinja imenuje prvega kandidata na seznamu.

Z imenovanjem kandidata za novega canterburyjskega nadškofa v Veliki Britaniji računajo prihodnji teden. Omenjeno komisijo sestavljajo laik kot predsednik, dva izbrana škofa, šest predstavnikov canterburyjske škofije, šest predstavnikov anglikanske generalne sinode – trije duhovniki in trije laiki – ter primas ene izmed sedemintridesetih Cerkva članic anglikanske svetovne skupnosti. Zraven sodijo še trije funkcionarji britanske vlade in mednarodni predstavniki anglikanske skupnosti.

Komisija za imenovanje mora upoštevati, da se anglikanski škofje z dopolnjenim sedemdesetim letom starosti upokojijo. S tem je samodejno izločen eden izmed sicer možnih naslednikov: londonski škof Richard Chartres bo to starostno mejo dosegel že leta 2017.

Starost bi lahko pomenila oviro tudi nekaterim drugim kandidatom, ki jih opazovalci sicer uvrščajo v tekmo za naslednika: doslej drugi v hierarhiji anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji, nadškof John Sentamu iz Yorka, je star že triinšestdeset let, torej leto dni starejši kot trenutni primas Williams. Sentamu bi ta položaj lahko zasedal najdlje do leta 2019, leto dni po konferenci v Lambethu in s tem premalo, da bi sklepni dokument konference lahko sam oblikoval in tudi udejanil njene sklepe.

Na fotografiji: trenutni anglikanski primas, canterburyjski nadškof Rowan Williams

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh