Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izvoz in uvoz v letošnjem avgustu višja kot v lanskem

Za vas piše:
M. M.
Objava: 08. 10. 2021 / 12:44
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2021 / 12:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izvoz in uvoz v letošnjem avgustu višja kot v lanskem
Slovenski delež izvoza in uvoza je v pretežni meri vezan na države članice EU. FOTO: Tatjana Splichal

Izvoz in uvoz v letošnjem avgustu višja kot v lanskem

Izvoz in uvoz sta bila v letošnjem avgustu višja od izvoza in uvoza v avgustu 2020. Izvoz je znašal 2,8 milijarde, uvoz pa 3,3 milijarde evrov. Višja sta bila zaradi povečanega obsega trgovanja, tako z državami članicami EU kot z nečlanicami.

Po podatkih Statističnega urada Slovenije je bil izvoz v avgustu 2021 za dobrih 25 % višji od izvoza v avgustu 2020, uvoz pa je bil višji za dobrih 39 %. Pokritost uvoza z izvozom je bila tako 85,1-odstotna.

Vrednostno najbolj povečan izvoz zdravil in električne energije

Kot kažejo podatki, se je v avgustu vrednostno najbolj povečal izvoz blaga iz naslednjih skupin proizvodov: zdravila, drugi medicinski in farmacevtski proizvodi, aluminij ter električna energija. Pomemben delež k rasti izvoza v avgustu 2021 v primerjavi z avgustom 2020 je prispeval tudi izvoz proizvodov iz skupin osebni avtomobili in olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov, razen surovih.

Česa smo največ uvozili?

»K rasti uvoza v avgustu 2021 v primerjavi z avgustom 2019 in 2020 je največ vrednostno prispeval uvoz proizvodov iz blagovne skupine organsko-anorganske spojine, heterociklične spojine, nukleinske kisline in njihove soli ter sulfonamidi,« ugotavlja SURS. Temu sledi uvoz proizvodov iz naslednjih skupin: zdravila, tirna vozila in oprema, oprema za telekomunikacijo in aluminij.


Največ trgovanja s članicami EU

Slovenija je v avgustu približno 2/3 vsega blaga izvozila v države članice EU. Uvoz iz držav članic je na drugi strani znašal malo manj kot 2/3 celotnega uvoza blaga.

Vrednost v te države izvoženega blaga je v avgustu znašala 1,9 milijarde evrov, vrednost uvoza iz omenjenih držav pa je v avgustu prav tako dosegla 1,9 milijarde evrov.

Letošnja izvoz in uvoz blaga višja kot lanskem primerljivem obdobju

Od januarja do konca avgusta 2021 je Slovenija izvozila za 25,4 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za 25,8 milijarde evrov. Izvoz in uvoz sta bila v tem obdobju višja kot v istem obdobju 2020, izvoz za slabih 20 odstotkov, uvoz pa za skoraj 27 odstotkov.

Kupi v trgovini

Razprodano
Gospodarsko poslovanje 4
Šolski
11,24€
Nalaganje
Nazaj na vrh