Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci v pomladnih mesecih opravili 1,2 milijona potovanj

Za vas piše:
T. M.
Objava: 24. 09. 2021 / 17:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2021 / 15:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenci v pomladnih mesecih opravili 1,2 milijona potovanj
Tisti, ki so potovali zasebno po Sloveniji, so porabili povprečno 49 evrov na osebo na dan. FOTO: Tatjana Splichal.

Slovenci v pomladnih mesecih opravili 1,2 milijona potovanj

Prebivalci Slovenije, stari vsaj 15 let, so v drugem četrtletju opravili skoraj 1,2 milijona turističnih potovanj, od tega 1,1 milijona zasebnih.

Na poslovnih potovanjih so po podatkih državnega statističnega urada porabili približno še enkrat več denarja kot na zasebnih potovanjih.

63 odstotkov potovanj znotraj Slovenije 

Vsaj enega zasebnega potovanja se je v drugem letošnjem četrtletju udeležilo 473.000 (ali 27 odstotkov) prebivalcev Slovenije. Vseh zasebnih potovanj je bilo okoli 1,086 milijona. Po podatkih statistikov je bilo 63 odstotkov teh potovanj opravljenih znotraj Slovenije, 37 odstotkov pa v tujini.

Tisti, ki so potovali zasebno po Sloveniji, so porabili povprečno 49 evrov na osebo na dan, tisti, ki so potovali zasebno po tujini, pa 62 evrov na osebo na dan.

Vsaj enega poslovnega potovanja se je v drugem četrtletju udeležilo 58.000 prebivalcev Slovenije. Vseh poslovnih potovanj, ki so jih prebivalci Slovenije opravili v tem obdobju, je bilo okoli 100.000. V tujini so jih opravili 55 odstotkov, znotraj Slovenije pa 45 odstotkov.

Turisti v Sloveniji avgusta ustvarili skorajda tri milijone nočitev

Turistični nastanitveni obrati v Sloveniji so avgusta zabeležili več kot milijon prihodov turistov in malo manj kot tri milijone njihovih nočitev.

V turističnih nastanitvenih obratih so zabeležili nekaj več kot 435.300 prihodov domačih turistov in nekaj več kot 1,4 milijona njihovih nočitev. 

Največ turističnih nočitev je bilo v gorskih občinah. FOTO: Andrej Praznik.

Največ nočitev ustvarili turisti iz Nemčije 

Od tujih turistov so avgusta največ nočitev pri nas ustvarili turisti iz Nemčije, sledili so jim Nizozemci, Italijani, Čehi in Avstrijci. 

Največ turističnih nočitev od vseh je bilo v nastanitvenih obratih v gorskih občinah, sledile so obmorske in zdraviliške občine. 

Domači turisti so največkrat prenočili v občinah Piran, Izola, Brežice, Kranjska Gora in Bohinju. Tuji turisti so največkrat prenočili v občini Ljubljana, sledile so občine Piran, Bled, Bovec in Bohinj.

Domači in tuji turisti so avgusta največ nočitev ustvarili v hotelih, sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše ter kampi. 


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh