Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

40-milijonta obiskovalka Postojnske jame je Madžarka [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 09. 2021 / 14:44
Oznake: Dogodek, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2021 / 16:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
40-milijonta obiskovalka Postojnske jame je Madžarka [VIDEO]
Nagrajenci na čelu s 40-milijonto obiskovalko Postojnske jame, Madžarko Barbaro Csecsei. FOTO: Tatjana Splichal

40-milijonta obiskovalka Postojnske jame je Madžarka [VIDEO]

Pri Postojnski jami je bilo danes dopoldne veselo in slovesno.


Torta velikanka v čast 40-milijonte obiskovalke Postojnske jame. FOTO: Tatjana Splichal

Takoj po tem, ko je predsednik uprave družbe Marjan Batagelj v Hotelu Jama novinarjem predstavil pregled poslovanja za prejšnje in letošnje leto, investicije družbe, napoved za preostanek letošnje in prihodnjo sezono ter potrdil, da se lanski scenarij, ko zaradi epidemije novega koronavirusa niso mogli postaviti na ogled tradicionalnih živih jaslic v Postojnski jami, letos ne bo ponovil, so namreč na platoju ob izhodu iz jame predstavili in nagradili 40-milijontega obiskovalca Postojnske jame.


Prvi obiskovalec 17. avgusta 1819

Mimogrede: milijontega obiskovalca Postojnske jame, kamor že več kot dve stoletji prihajajo občudovalci z vsega sveta (prvi uradno zabeleženi je v jamo vstopil 17. avgusta 1819), so našteli leta 1928, petmilijontega leta 1962, desetmilijontega leta 1971, dvajsetmilijontega leta 1984, tridesetmilijontega leta 2003, štiridesetmilijontega pa bi morali že v začetku lanskega leta, pa se to zaradi epidemioloških razmer ni moglo zgoditi. Po besedah Marjana Batagelja 50-milijontega obiskovalca jame pričakujejo leta 2036.

Nagrajenka prvič v Postojnski jami

Danes pa se je nagrade za 40-milijonto obiskovalko slovenskega podzemnega bisera razveselila Barbara Csecsei z juga Madžarske. »Prvič sem v Postojnski jami, zares mi je všeč. Ničesar ne bi izpostavljala, celoten obisk me je navdušil. Načrtovala sem ga že za lani, a se zaradi epidemije ni izšlo. V Sloveniji sem drugi dan in načrtujem, da bom tu še dva dni,« je ob prejemu nagrade, bona za dve nočitvi z zajtrkom za dve osebi v petzvezdičnem butičnem hotelu Vila Planinka na Jezerskem, poudarila srečna Madžarka, ki bo očitno oddih v Sloveniji podaljšala še za dan ali dva.

Letno (praviloma) gostje iz 156 držav

»Vendarle smo 40-milijontega obiskovalca pričakovali že leta 2020, in to zgodaj spomladi. Res ne vem, kje je hodil do danes. Očitno ga je korona tako zmedla, naj bo pa tudi danes veselje tako veliko, kot bi bilo tedaj,« se je pošalil Marjan Batagelj. In dodal: »Praviloma nas v normalnem letu obiskujejo gostje iz 156 svetovnih držav. Domala ves svet se najde tu, pri Postojnski jami. Za vsakega 10-milijontega obiskovalca potrebujemo približno 18 ali 19 let. Izračunali smo, da bo 50-milijonti prišel leta 2036. Pridite tedaj še enkrat, pa boste morda vi srečnež!«

Nagrade je izročil predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj. FOTO: Tatjana Splichal

Družina iz Slovenske Bistrice in Belgijec

Marjan Batagelj pa je nagradil še dva obiskovalca, ki se jima je glavna nagrada izmuznila za las. Tako je prvi obiskovalec pred 40-milijontim (pravzaprav dva, očka in sin iz Slovenske Bistrice) prejel dvodnevno smučarsko karto za družinsko smučišče Cerkno, prvi za 40-milijontim obiskovalcem (gost iz Belgije, ki bo na ta račun podaljšal obisk Slovenije) pa bon za večerjo ali kosilo v restavraciji butičnega hotela Vila Planinka na Jezerskem.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh