Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 12. 2021 / 14:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2021 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih
FOTO: Bor Slana/STA

Jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih

Predsednik države Borut Pahor je vročil priznanje jabolko navdiha ustanoviteljicam spletnega foruma o cepivih Science Mamas' Vaccine Forum.

Priznanje predsednika republike so prejele Nataša Karas Kuželički, Simona Jurkovič Mlakar, Tijana Markovič, Jasna Omersel, Martina Gobec in Lucija Ana Vrščaj, ki na družbenih omrežjih ozaveščajo javnost o pomenu cepljenja in moči znanosti.

Šest mladih znanstvenic, ki so tudi mamice

Z obdobjem covida-19 je nastopil čas dodatne negotovosti in skrbi. Zaradi tega se v družbi pojavlja vse več vprašanj in pomislekov o ukrepih, ki preprečujejo širjenje bolezni. »Šest mladih znanstvenic iz Slovenije, ki so hkrati tudi mlade mamice, se je zato odločilo, da bodo staršem na prijazen in prepričljiv način pomagale, da najdejo odgovore na vprašanja o cepljenju otrok,« piše v utemeljitvi.

FOTO: Bor Slana/STA

Pomen verodostojnih informacij

»Doktorice znanosti Nataša Karas Kuželički, Simona Jurkovič Mlakar, Tijana Markovič, Jasna Omersel in Martina Gobec ter doktorska študentka Lucija Ana Vrščaj se kot mlade mame zavedajo škodljivosti pomanjkanja pravih in verodostojnih informacij, zlasti ko gre za vprašanja, ki so v resnici življenjsko pomembna.« Mlade mame so letos avgusta na družbenem omrežju Facebook ustanovile skupino, da bi staršem na poljuden, jasen, znanstveno utemeljen način odgovarjale na vprašanja o cepivih. Spletno družbeno skupino so poimenovale Science Mamas Vaccine Forum.

Skupina ima več kot 10.000 članov

Danes ima skupina že deset tisoč članov, vsaka objava pa razumljivo prinese več pozornosti in nova vprašanja. »Sočutni in splošno razumljivi odgovori, utemeljeni v aktualnih znanstvenih odkritjih in študijah, starše pomirjajo, zanimanje zanje pa je povsem preseglo pričakovanja ustanoviteljic, ki v skupini delujejo prostovoljno in v svojem prostem času.« Ustanoviteljicam sta se pred kratkim pridružili še doktorici znanosti Anja Pišlar in Nina Grasselli Kmet.


Potrpljenje in vztrajnost pred avtoritarnostjo

V imenu prejemnic priznanja je zbrane nagovorila Lucija Ana Vrščaj. »Zelo se nas je dotaknilo, da ste presodili, da si nagrado res zaslužimo in s tem prepoznali naše prizadevanje za skupno dobro,« je dejala in dodala: »Vse mame in starši vemo, da z ljubeznijo in potrpljenjem ter vztrajnostjo dosežemo neprimerno več kot z avtoritarnostjo, spodbujanjem strahu in kaznijo,« so sporočili iz predsednikovega urada.

Nalaganje
Nazaj na vrh