Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija: začenja se cepljenje proti covidu-19 za otroke [VIDEO]

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 12. 2021 / 15:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 15:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija: začenja se cepljenje proti covidu-19 za otroke [VIDEO]
Cepljenje je posebej priporočeno za otroke s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami s tveganjem za hujši potek koronavirusne bolezni in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem FOTO: Pixabay

Slovenija: začenja se cepljenje proti covidu-19 za otroke [VIDEO]

V Sloveniji je od danes na voljo cepivo proti covidu-19 za cepljenje otrok, starih od pet do enajst let.


Cepljenje bodo večinoma izvajali v cepilnih centrih, pa tudi na pediatrični kliniki, kjer bodo otroke začeli cepiti v četrtek. Kot je po navedbah STA danes povedal strokovni direktor pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn, imajo trenutno prijavljenih 70 otrok.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je včeraj sprejela stališče pediatrične stroke, da je cepljenje posebej priporočeno za otroke s kroničnimi boleznimi in otroke, ki so v stiku z osebami s tveganjem za hujši potek koronavirusne bolezni in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem, so spomnili na dopoldanski vladni tiskovni konferenci.

S cepljenjem se zmanjša število okužb in verjetnost hudega poteka bolezni, otrokom pa bi tako med drugim omogočili normalno izvajanje izobraževalnih procesov.

Marko Pokorn je pozneje v izjavi za medije dodal, da so glede varnosti in učinkovitosti cepiva izoblikovali priporočilo o smiselnosti cepljenja tudi za vse druge otroke. S cepljenjem se namreč zmanjša število okužb in verjetnost hudega poteka bolezni, otrokom pa bi tako med drugim omogočili normalno izvajanje izobraževalnih procesov.

Cepljenje otrok na pediatrični kliniki se začenja v četrtek, sicer pa ga bodo večinoma izvajali v cepilnih centrih; cepili bodo tudi pediatri, ki so se že doslej precej angažirali pri cepljenju otrok v starosti od 12 do 15 let. V manjših krajih bodo otroke lahko cepili tudi v zdravstvenih domovih ali pri koncesionarjih. Starši naj otroke na cepljenje prijavijo v cepilnem centru, prek aplikacije zVem ali pri pediatrih, nato pa bodo prejeli obvestilo o terminu.

V manjših krajih bodo otroke lahko cepili tudi v zdravstvenih domovih ali pri koncesionarjih.

Za cepljenje na pediatrični kliniki je trenutno prijavljenih 70 otrok od petega do enajstega leta, večinoma so to otroci zaposlenih, nekaj pa je tudi kroničnih bolnikov. Te bodo v prihodnjih dneh tudi pozvali oz. obvestili, da obstaja možnost cepljenja tudi na pediatrični kliniki.

Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh