Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Posvetovalna skupina in pediatrična stroka o cepljenju otrok

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 12. 2021 / 06:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 15:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Posvetovalna skupina in pediatrična stroka o cepljenju otrok
Otroke pa bodo v cepilnih centrih povečini cepili pediatri. FOTO: Tatjana Splichal

Posvetovalna skupina in pediatrična stroka o cepljenju otrok

Cepljenje proti covidu-19 je zlasti priporočljivo za otroke, stare od 5 do 11 let, s kroničnimi boleznimi in tiste, ki so v stiku z osebami s tveganjem za resnejši potek covida in jih ni mogoče učinkovito zaščititi s cepljenjem, je posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ sprejela predlog stališča pediatrične stroke.

Stališče pediatrične stroke je še, da je cepljenje proti covidu-19 varno in smiselno tudi za ostale otroke med 5. in 11. letom starosti, saj tudi pri njih učinkovito preprečuje okužbo in zmanjšuje možnost hujšega poteka bolezni, s čimer bodo tudi zmanjšali širjenje okužb in otrokom omogočili nemoteno šolanje, je za STA pojasnil pediater Denis Baš. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je podprla tudi to stališče.

Manjši in manj koncentrirani odmerki

Po Baševih besedah bi se cepljenje otrok utegnilo začeti danes, ko bo na cepilna mesta prispelo prilagojeno cepivo za otroke z manjšimi in manj koncentriranimi odmerki. V eni viali cepiva za mlajše otroke je na voljo 10 odmerkov, otroke pa bodo v cepilnih centrih povečini cepili pediatri. Dodatne informacije o cepljenju otrok je pričakovati na današnji novinarski konferenci UKC Ljubljana.

Velik porast okužb med otroki

V začetku meseca je strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn opozoril, da se koronavirus to jesen intenzivno širi med otroško populacijo. Lani je NIJZ od septembra do decembra zabeležil dobrih 4000 okužb pri mladoletnih otrocih, letos jeseni je število poskočilo na več kot 30.000. »Torej je okužb desetkrat več in se je prekužila več kot desetina otrok v posamezni starostni skupini,« je poudaril Bitenc.

Rezultati ankete: 76,7 % pediatrov se je odločilo za cepljenje svojih otrok, 8,9 % jih to še načrtuje, 10 % jih svojih otrok ne namerava cepiti, 4,4 % jih je neodločenih.

Bitenc nima zadržkov

Po njegovem je klinična študija, v katero je bilo vključenih prek 1000 otrok, v starostni skupini od 5 do 11 let pokazala manj neželenih stranskih učinkov kot pri skupini otrok od 12 do 15 let. Pediatri na podlagi podatkov iz drugih držav priporočajo tudi cepljenje otrok, starih od 5 do 11 let, zlasti tistih s kroničnimi boleznimi. Cepljenje zmanjša možnost obolevanja in verjetnost okužb in prenosa v domačem okolju, je dodal Bitenc, ki zadržkov nima.

Večina pediatrov za cepljenje svojih otrok

Po spletni anketi Združenja za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu, izvedeni med 25. novembrom in 5. decembrom letos, se je za cepljenje svojih otrok proti covidu odločilo 76,7 % pediatrov, še 8,9 % pa jih to načrtuje. Gre sicer za otroke med 12. in 18. letom starosti, za katere je bilo cepivo v času ankete že na voljo. Desetina pediatrov svojih otrok ne namerava cepiti, 4,4 % jih je bilo neodločenih.

O rezultatih ankete

Kot je sporočilo zdravniške zbornice povzela STA, je v anketi skupaj sodelovalo 262 zdravnikov, med katerimi jih ima 90 otroke v starostni skupini med 12 in 18 let, za katere cepljenje že poteka. Rezultati kažejo, da v prednosti doslej dostopnega cepljenja otrok verjamejo zlasti tisti, ki dnevno skrbijo za bolne otroke in so se v veliki večini odločili za cepljenje lastnih otrok, so še sporočili iz zbornice.

Kupi v trgovini

Živeti in razmišljati kot Mali princ
Osebna rast
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh