Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jančar bo prejel avstrijsko državno nagrado

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 26. 03. 2020 / 09:15
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2020 / 13:48
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jančar bo prejel avstrijsko državno nagrado

Pisatelj Drago Jančar je ustvaril izjemen pisateljski opus, za katerega je prejel številne nagrade.
Pisatelj Drago Jančar je do zdaj ustvaril obsežen in izjemen pisateljski opus. Je naš daleč najbolj prevajani pisatelj in prejemnik številnih nagrad. Prejel bo tudi avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost.

Avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo, ki znaša 25.000 evrov, letno podeljujejo za celoten literarni opus evropske avtorice ali avtorja, ki je v mednarodnem prostoru še posebej opažen. Delo mora biti prevedeno tudi v nemški jezik.

Pisatelj Drago Jančar bo zdaj za svoj opus prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost 2020. »Da ob posamezniku odločno prikaže izkrivljenja naše zgodovine: v tem je ena velikih odlik njegove literature,« meni žirija.
Drago Jančar, foto: Wikipedia

Nov izjemen uspeh z romanom roman In ljubezen tudi

»Nazadnje je pri Jančarju za velik pozitiven odmev poskrbel njegov roman In ljubezen tudi, ki je v izvirniku izšel leta 2017, v nemškem prevodu pa leta 2019. Jančar v romanu, ki se začenja leta 1943 v takratnem Marburgu, pozneje Mariboru, vedno znova menja obdobja in protagoniste ter se pri tem znova izkaže kot velik pripovednik, kronist in humanist,« je zapisala avstrijska tiskovna agencija APA. Dodali so, da sta bila pred tem v nemškem govornem prostoru med drugim odmevna romana Galjot in To noč sem jo videl.

Do zdaj je prejel vrsto domačih in mednarodnih nagrad

Dozdajšnji nagrajenci so bili tudi poznejši dobitnik Nobelove nagrade za literaturo Patrick Modiano (2012), Mircea Cartarescu (2015), Karl Ove Knausgard (2017), Zadie Smith (2018) in nazadnje Michel Houllebecq.

Eden najpomembnejših slovenskih literatov je za svoje delo prejel vrsto domačih in mednarodnih nagrad, med drugim Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada, evropsko nagrado za kratko prozo, Herderjevo nagrado za literaturo in nagrado Jeana Ameryja za evropsko esejistiko.

Lestvica najboljših knjig avstrijske radiotelevizijske hiše

Že septembra lani se je Drago Jančar znašel na ugledni lestvici najboljših knjig, ki jo objavlja avstrijska radiotelevizijska hiša ORF. Nanjo so uvrstili njegov roman In ljubezen tudi. Že prejšnja leta so spremljevalci tega ORF-ovega seznama imeli priložnost naleteti na njegovo ime.

Njegov zadnji roman In ljubezen tudi, ki so ga v nemškem prevodu naslovili Wenn die Liebe ruht, je izšel pri dunajski izpostavi založbe Hanser, založbi Zsolnay.

Lestvica avstrijske radiotelevizije ORF ima več kot deset let dolgo tradicijo, vsak mesec pa jo objavljajo, da bi svojim uporabnikom olajšali raziskovanje knjižnega trga, na katerem letno izide 90.000 knjižnih del.

Leta 2015 se je Drago Jančar na decembrskem seznamu znašel z večkrat nagrajenim delom To noč sem jo videl.

Čas blodnjave človeštva, nasilnikov, žrtev ali obojih hkrati

Knjiga In ljubezen tudi, ki je leta 2017 izšla pri založbi Beletrina, je pisatelju najprej prinesla slovensko nagrado kresnik za najboljši roman leta. Jančar je zgodbo ponovno postavil v čas, ko v svetu zavlada sovraštvo, kraj dogajanja pa je njegov domači Maribor. Tudi tokrat se zgodba odvija v obdobju druge svetovne vojne, deloma pa sega tudi v čas po njej, v okupiranem Mariboru.

Glavne osebe pisatelj spremlja med naraščanjem nasilja, med uporniki v pohorskih gozdovih, v koncentracijskem taborišču na severu Evrope in med povojnim prevzemanjem oblasti. V štirih poglavjih se odvijajo zgodbe ljudi, ki so v tej zgodovinski blodnjavi človeštva nasilniki, žrtve ali oboje hkrati.

To so zgodbe ljudi, ki skušajo ubraniti vsak svojo ljubezen pred nesmislom zla in porazom človeškega dostojanstva. Toda tudi ljubezen se ob vsej svoji moči skrha in duh utrudi, kot je zapisano v neki Byronovi pesmi, ki jo veliko let po tragičnih dogodkih brala ena od glavnih oseb, ko je po naključju vzela v knjigarni knjigo s police.

Lani nagrajen tudi v Črni gori

Leta 2019 je Drago Jančar prejel tudi nagrado Stefan Mitrov Ljubiša, ki jo podeljuje festival Grad teatar iz Budve. V Črni gori je namreč izšel prevod večkrat nagrajenega romana To noč sem jo videl.
Pisatelj po mnenju žirije s svojim pripovedovanjem osmišlja moderni svet in nasprotuje njegovemu brezupu, nasilju, represiji in zlu.

Roman To noč sem jo videl je sicer prvič izšel leta 2010 pri založbi Modrijan. Gre za ljubezensko zgodbo v vojnem času. Glavno osebo Veroniko Zarnik bralec spozna v petih poglavjih preko neposrednih udeležencev dogajanja. Pet pripovedovalcev – ljubimec, mati, zdravnik, mož in delavec na gradu Strmol – tako izriše podobo protagonistke ter medvojnega in povojnega časa na Slovenskem.

Za roman To noč sem jo videl je Jančar dobil tretjega kresnika, Delovo nagrado za najboljši roman leta. Francoski prevod je prejel nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov, bil je tudi kandidat za francosko literarno nagrado femina.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh