Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Janša pozval k cepljenju

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 05. 07. 2021 / 17:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Janša pozval k cepljenju
Premier Janez Janša. FOTO: Tatjana Splichal.

Janez Janša pozval k cepljenju

Janez Janša je pozval k skupnim prizadevanjem, da se k cepljenju prepriča čim več ljudi.

Janez Janša je v državnem zboru odgovarjal na vprašanji o spopadanju z epidemijo koronavirusa. Pred nami je že četrti epidemiološki val, zato je vse navzoče pozval: »Vsaj zdaj stopimo skupaj, da prepričamo čim več ljudi, da se cepijo.« Le na ta način bomo preprečili, da bi tudi »mi morali sprejemati zakonodajo, kjer bo cepljenje vsaj za določene kategorije obvezno«. 

Delta različica novega koronavirusa bolj nalezljiva 

Premier je ponovil oceno, da bi lahko do konca poletja prišli do 70-odstotne precepljenosti prebivalstva, vendar je pri tem poudaril: »Če do konca poletja ne bomo prišli na 70-odstotno precepljenost, bomo imeli jeseni vse zaprto.« 

Premier je opozoril še na to, da je delta različica novega koronavirusa za 60 odstotkov bolj nalezljiva od angleške različice in tudi v nekaterih državah blizu Slovenije vladajo napovedi, da bi pri njih novi val nastopil že konec julija.

V Sloveniji je trenutno okoli 40 odkritih primerov okužb z različico delta, epidemiologi sledijo vsem stikom okuženih, vendar pa se v roku meseca dni pričakuje nove okužbe s to različico in bo zagotovo prišlo do naraščanja števila okužb. »Cepiva so v veliki meri ustrezen odgovor na to,« je še poudaril premier.

V Sloveniji je v tem trenutku dovolj tako vektorskih kot mRNA cepiv, a ne le pri nas, temveč tudi v drugih državah EU »ostajamo žrtve prepričanja, da se bodo drugi cepili, sam pa bom med tistimi 30 odstotki, ki se jim ne bo treba.« 

Po Janševih besedah o ukrepih in možnostih, kaj storiti, poteka razprava na ravni evropskega vrha. Kot so jih informirali kolegi, pa je v nekaterih državah med ukrepi, ki so v pripravi, tudi obvezno cepljenje odraslega prebivalstva, v drugih razmišljajo o obveznem cepljenju za določene kategorije prebivalstva: zdravstvene delavce, zaposlene v domovih za starejše, učitelje, zaposlene v kritični infrastrukturi in v preskrbi.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh