Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Pavel I. bo 4. septembra razglašen za blaženega

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 06. 2022 / 09:13
Oznake: Cerkev, Papež, Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2022 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Pavel I. bo 4. septembra razglašen za blaženega
Janez Pavel I. leta 1978 z romarji iz severne Italije. FOTO: Vatican Media

Janez Pavel I. bo 4. septembra razglašen za blaženega

Papež Frančišek bo Janeza Pavla I. 4. septembra letos razglasil za blaženega, so včeraj sporočili iz Vatikana.

Potrditev beatifikacije je razvidna iz programa bogoslužnih obveznosti papeža Frančiška v letošnjem poletju, objavljenega na spletnem portalu Vatican News. Sveti oče je 13. oktobra lani uradno priznal čudež na priprošnjo »33-dnevnega papeža« iz leta 2011, beatifikacijsko slovesnost pa bo vodil v svoji vlogi rimskega škofa.

Albino Luciani je sodeloval na celotnem drugem vatikanskem koncilu in je z navdušenjem udejanjal njegove smernice.

Albino Luciani se je rodil 17. oktobra 1912 v severnoitalijanski pokrajini Belluno kot sin socialističnega delavca. Mašniško posvečenje je prejel leta 1935, za škofa Vittoria Veneta pa je bil imenovan leta 1958, takoj po izvolitvi papeža Janeza XXIII., ki ga je poznal še iz časov, ko je bil beneški patriarh. Sodeloval je na celotnem drugem vatikanskem koncilu in z navdušenjem udejanjal njegove smernice. Ob tem je veliko časa preživel v spovednici, med ljudmi pa je bil kot duhovnik zelo priljubljen.

Papež Janez Pavel I. FOTO: Vatican Media

Papež Pavel VI. je priljubljenega, vedno skromnega škofa konec leta 1969 imenoval za beneškega patriarha, marca 1973 pa za kardinala. Po njegovi smrti naj bi Luciani postal tudi njegov naslednik, vendar je bil na tem položaju le kratek čas: Janez Pavel I., izvoljen 26. avgusta 1978, je službo Petrovega naslednika opravljal le do svoje nenadne smrti 28. septembra 1978, zato se je v cerkveno zgodovino zapisal kot »33-dnevni papež«. Nasledil ga je Janez Pavel II. (1978-2005). Postopek za njegovo beatifikacijo se je začel leta 2003.

Oktobra lani priznani čudež na priprošnjo »33-dnevnega papeža«se je zgodil leta 2011.

Oktobra lani priznani čudež se je zgodil leta 2011: takrat 11-letna deklica iz Buenos Airesa, ki je trpela za »vročinsko akutno encefalopatijo z refraktarnimi napadi in septičnim šokom« in je bila na pragu smrti, je čudežno ozdravela na priprošnjo pokojnega papeža, čeprav se je njeno zdravstveno stanje zdelo brezupno. Župnik, v čigar župniji je bila bolnišnica, je svojcem predlagal, naj se v molitvi priporočijo Janezu Pavlu I.

Konec lanskega poletja je bila Lucianijeva rojstna hiša v vasi Canale d'Agordo znova odprta za romarje. Ob 43. obletnici izvolitve Janeza Pavla I. so po obsežni prenovi obhajali slovesno bogoslužje. Sveto mašo je daroval kardinal Beniamino Stella.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca maja
Ves sem v Božjih rokah
Papeži
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh