Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Janez Pavel II. med nami ostaja živ«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 04. 2015 / 11:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Janez Pavel II. med nami ostaja živ«

»Janez Pavel II. med nami ostaja živ«

Frančišek je poljskega papeža ob 10. obletnici smrti počastil kot velik zgled v veri in umiranju.

Na predvečer desete obletnice smrti papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) je papež Frančišek svojega predhodnika, ki je bil pred letom dni skupaj z Janezom XXIII. razglašen za svetnika, počastil kot velik zgled v veri in umiranju. »Njegov zgled in njegovo pričevanje sta med nami še vedno živa«, je papež dejal med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. K mladim se je obrnil z besedami: »Učite se, da boste svoje življenje živeli z njegovo vnetostjo in navdušenjem.« Bolnim je sveti Janez Pavel II. sam pokazal, kako nositi svoj lastni križ.



V prispevku nemške katoliške agencije kath.net pa se spominjajo aprila 2005 spominjajo po medijskih odzivih na smrt priljubljenega katoliškega voditelja. Janez Pavel II.se je Gospodu pridružil v soboto, 2. aprila, ob 21. uri in 37 minut. Kot so naslednji dan pisali italijanski časniki, je v Cerkvi »zazevala velika praznina«, »ves svet joče za papežem«, ki je »spremenil svet« in takšnega »ne bomo imeli nikoli več«.

Svojo žalost so tedaj izražali svetovni voditelji, globoko prizadet je bil italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi, ki je ob smrti svetega očeta »občutil globoko bolečino«. Italijanska vlada je prve tri dni po smrti razglasila za dneve žalovanja, sledile so uradne žalne slovesnosti. Svet športa je odpovedal vse prireditve. Tisto nedeljo so odpadle vse nogometne tekme, televizija je odpovedala predvajanje dirke za pokal Formule 1.

V noči 2. aprila 2005 se je v Vatikanu v tihi molitvi zbralo več tisoč ljudi. Janezu Pavlu II. je tudi neposredno po smrti uspelo, da je z »okrožnico svojega trpljenja« vsem približal smisel žive edinosti.

Vir: Kathpress / kath.net
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh