Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janša glede energetske krize: Najprej solidarnostni dodatek za upokojence

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 12. 2021 / 12:20
Oznake: Politika, Premier
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janša glede energetske krize: Najprej solidarnostni dodatek za upokojence
Premier Janez Janša danes odgovarja na poslanska vprašanja. FOTO: Twitter Vlada RS

Janša glede energetske krize: Najprej solidarnostni dodatek za upokojence

Predsednik vlade Janez Janša je na decembrski redni seji v Državnem zboru med drugim dejal, da bo vlada na energetsko krizo najprej odgovorila z draginjskim dodatkom, ki je v višini 300 evrov za upokojence in nekatere druge predviden v predlogu desetega protikoronskega zakona.

Janša je še dodal, da bo vlada konec januarja, ko bo več podatkov o posledicah podražitev energentov, odločala tudi o posebnih energetskih vavčerjih, je poročala STA.

Zvišanje cen energentov ogrožajo gospodinjstva in podjetja

Poslanec SAB Andrej Rajh je v poslanskem vprašanju, v katerem je opozoril, da zvišanje cen energentov poleg gospodinjstev ogroža tudi podjetja, vprašal, kdaj bo vlada naslovila energetsko krizo: »Kljub številnim pozivom in tudi napovedim ter obljubam vlade, da ukrepi sledijo, se ni zgodilo praktično nič. Za nameček je Telekom Slovenije kot državno podjetje s svojo odločitvijo o prekinitvi prodaje elektrike končnim odjemalcem krizo še poglobil.«

Slovenija vezana na evropski trg

Janša je v odgovoru Rajhu dejal, da je Slovenija vpeta na evropski trg in ima zato tudi pri naslavljanju energetske krize na voljo kratkoročne ukrepe, skladne s pravili skupnega evropskega trga in dodal, da je ta vlada v EU verjetno posegla po najbolj obsežnih ukrepih oziroma predlogih ukrepov. »Takoj ko je bilo jasno, da bo to stanje trajalo vsaj nekaj mescev prek zime, je vlada v deseti protikoronski zakon vključila draginjski dodatek za prek 300.000 upokojencev in nekaterih drugih posebej socialno šibkih kategorij. Ta zakon imate že en mesec v DZ,« je povedal premier, ki upa, da bo zakon sprejet do konca letošnjega leta. 

Solidarnostni dodatek bi po vladnem predlogu prejeli upokojenci s pokojninami do 714 evrov, kmetje brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalidi in vojni veterani.

O izrabi bonov na področju energetike

Poslanec Rajh je ob tem vnovič izpostavil predlog SAB, da bi bilo lanske turistične bone in letošnje bone 21 možno uporabiti tudi na področju energetike. Glede tega je Janša mnenja, da je bil cilj teh bonov pomagati v epidemiji covida-19 prizadetemu delu zlasti storitvenega gospodarstva. Sprememba namena bonov bi po njegovih besedah pomenila izpad sredstev, ki bi ga bilo treba nadomestiti z drugimi viri, zato se mu ta predlog ne zdi racionalen.

O energetskih vavčerjih konec januarja

Glede energetskih vavčerjev je predsednik vlade pojasnil, da ima vlada na mizi predlog o posebnih energetskih vavčerjih, ki ga bo obravnavala konec januarja, ko bo bolj natančno vedela, kakšne so posledice podražitev v energetiki. Z njim naj bi po njegovih besedah zajeli upokojence in druge, ki prejemajo socialne prejemke, skupaj nekaj čez 60.000 ljudi. Dodal je še, da bodo to možnost uporabili le, »če bo situacija trajala, kot se predvideva«.


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh