Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janša, Morawiecki in Fiala že na Poljskem

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 16. 03. 2022 / 11:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2022 / 13:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janša, Morawiecki in Fiala že na Poljskem
Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala med pogovorom s Charlesom Michelom. FOTO: Twitter

Janša, Morawiecki in Fiala že na Poljskem

Premierji Slovenije, Poljske in Češke, Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so danes varno prispeli iz Kijeva na Poljsko, je tvitnil tiskovni predstavnik poljskega premierja Piotr Müller. Janša se je na Twitterju zahvalil za gostoljubje v Kijevu in vpogled, ki so ga dobili v razmere na terenu.

»Poljska, slovenska in češka delegacija so se varno vrnile iz Kijeva na Poljsko,« je tvitnil Müller.

Premierji so se včeraj v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom. To je bil prvi obisk tujih voditeljev v Kijevu od začetka ruske invazije 24. februarja. 

Zelenski je bil trojici premierjev hvaležen za obisk: Zelo cenimo vašo podporo, je dejal. Več o srečanju preberite TUKAJ.

Po vrnitvi na Poljsko so premierji po telefonu govorili s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom. V pogovoru so poudarili, da je treba v odgovoru na rusko invazijo nujno sprejeti omejitvene ukrepe in izrazili prepričanje, da imajo pri tem pomembno vlogo vse države EU. 

Janša se je danes na Twitterju zahvalil Šmihalu za gostoljubje v teh težkih časih. »In za globok vpogled v to zelo kompleksno situacijo na raznolikih bojiščih,« je zapisal. Dodatno se je zahvalil poljski ekipi, ki je kljub številnim oviram omogočila to pot.

Morawiecki je medtem danes tvitnil, da so Ukrajinci spomnili Evropo, kaj je boj za svobodo in pogum. Zavzel se je za to, da je treba dati Ukrajini upanje. Že v torek pa se je poljski premier zahvalil Janši, ki da je dal pobudo za obisk v Kijevu, je so zapisali na Twitter profilu slovenske vlade.

Zelenski  v Kijev povabil tudi druge svetovne voditelje

Izraz hvaležnosti ukrajinskega veleposlaništva

Za »osebno neomajno in trdno podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine« se je Janši zahvalilo tudi ukrajinsko veleposlaništvo v Sloveniji.


Na novinarski konferenci po srečanju v torek so sicer trije premierji poudarili, da so prišli izrazit podporo Ukrajini v boju za svobodo in demokracijo. Janša je že v torek dejal, da Ukrajinci ne branijo samo svoje domovine, ampak tudi temeljne evropske vrednote. Vse delamo, kar je v naši moči, da bi vam pomagali, je dejal. Kot je dodal, se zavedajo, da Ukrajina trenutno najbolj potrebuje pomoč v orožju. Podprl je tudi status kandidatke za EU za Ukrajino.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh