Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janša: »Podražitev Petrola je neupravičena«

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 10. 2021 / 14:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2021 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janša: »Podražitev Petrola je neupravičena«
FOTO: Andrej Praznik

Janša: »Podražitev Petrola je neupravičena«

V okviru 26. redne seje Državnega zbora, ki se je začela danes, je predsednik vlade Janez Janša med drugim odgovarjal na vprašanje glede podražitve energentov in dejal, da bo vlada sprejela vse ukrepe, ki bodo potrebni.

Kot je dejal premier, bo vlada sprejela vse tiste ukrepe, ki so oziroma bodo v okviru skupnega evropskega trga dovoljeni. Med možnostmi je omenil ponovno regulacijo marž in energetske vavčerje za ogrožena gospodinjstva, poroča STA.

Šlo naj bi za sezonske učinke

Poslanka stranke SD Bojana Muršič predsednika vlade vprašala, kako bo vlada preprečila izjemen porast cen energentov ter katere ukrepe bo sprejela za ublažitev posledic. »Cel svet ukvarja s posledicami cen energije, še posebej v Evropi imamo pred očmi situacijo, ki je nastopila v letih 2008 in 2009, deloma tudi že prej, a na tiste znake ni nihče resno reagiral, ko so cene energije letele v nebo in so se nato te podražitve prelile tudi na vse tiste izdelke, ki so odvisni od porabe energije v njihovi proizvodnji,« je odgovoril Janša.

Janša: »Napovedana podražitev Petrola je špekulativna«

Kot je nadaljeval Janša, je stanje po državah članicah različno. »Po državah članicah EU se intenzivno ukvarjamo z vprašanjem dvig cen energentov, kjer je situacija različna. Ponekod so se dolgoročne pogodbe iztekle in nove pogodbe imajo tudi do 4x višje cene. V Sloveniji tega še nimamo, nobenemu distributerju se velike pogodbe, ki se sklepajo za daljše časovne obdobje, še niso iztekle,« je pojasnil.

Reguliranje marž in energetski vavčer

Janša je zatrdil, da bo vlada sprejela vse potrebne ukrepe na ravni EU in tiste, ki bodo v Sloveniji potrebni. »Vključno s tem, da recimo del teh špekulacij zatremo s ponovnim reguliranjem marž«. Drugi tak ukrep pa je po njegovih besedah energetski vavčer za gospodinjstva, ki so ogrožena. »To je ena od možnosti, ki jih navaja Evropska komisija in tudi v to smer pripravljamo rešitve. So tudi nekateri drugi, za katere vlada nima pristojnosti, verjetno bomo prišli z njimi v DZ in upamo na vašo podporo.«





Nalaganje
Nazaj na vrh