Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Petrol bo občutno podražil elektriko in zemeljski plin

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 12. 10. 2021 / 08:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2021 / 08:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Petrol bo občutno podražil elektriko in zemeljski plin
Cene električne energije bodo višje za okoli 30 odstotkov, zemeljskega plina pa za 12 odstotkov FOTO: catmoz/Pixabay

Petrol bo občutno podražil elektriko in zemeljski plin

Največja slovenska energetska družba Petrol bo s 1. decembrom občutno zvišala cene elektrike in zemeljskega plina.

Cene električne energije bodo višje za okoli 30 odstotkov, zemeljskega plina pa za 12 odstotkov, poroča STA. V Petrolu kot razlog navajajo podražitev energentov na mednarodnih trgih in poudarjajo, da še naprej nudijo ugodno oskrbo z energijo.

Po izračunih medijev se bo elektrika za gospodinjstva podražila od 21 do 35 odstotkov, odvisno od tarife. Za male poslovne odjemalce bodo cene višje za okoli 30 odstotkov, plin pa se bo podražil za 12 odstotkov.

Cene energentov za dobavo v letu 2022 so se v zadnjem letu zato občutno povišale.

Pri Petrolu so že prejšnji teden ob objavi novega cenika zapisali, kako smo zadnje čase »priča izjemnim razmeram na trgih surovin in energentov, kjer cene iz dneva v dan dosegajo rekordno visoke ravni«. Kot so navedli, so se cene energentov za dobavo v letu 2022 tako v zadnjem letu zato občutno povišale: električna energija za več kot 175 odstotkov, cena plina za skoraj 300 odstotkov, nafta za okrog 65 odstotkov in emisijski kuponi za več kot 125 odstotkov.

Med razlogi za nastale razmere izpostavljajo lansko razmeromao mrzlo in dolgo zimo, ki je izpraznila zaloge plina po Evropi. Začetek razvoja cepiv proti koronavirusni bolezni je znova zagnal gospodarsko dejavnost in povpraševanje po energentih, ponudba pa, tudi zaradi slabe proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje, ni mogla slediti.

Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

Emisijski kuponi, dovoljenja za izpuste ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase, so medtem na krilih ambicioznih politik Evropske unije že dlje časa v rastočem trendu. Še naprej ostaja velika težava tudi dobava zemeljskega plina, saj so skladišča po Evropi podpovprečno zapolnjena.

Pri Petrolu dodajajo, da kljub burnemu dogajanju na trgu ostajajo zavezani k ponudbi kakovostne, zanesljive in ugodne oskrbe z električno energijo in zemeljskim plinom. Kot pojasnjujejo, bo zaradi razmer na trgu sicer prišlo do povišanja cen odjema električne energije in zemeljskega plina: nov cenik bo za njihove gospodinjske in male poslovne odjemalce začel veljati s 1. decembrom. Kljub temu so, kot zatrjujejo, z učinkovitim nabavnim procesom uspeli zagotoviti konkurenčne cene energentov tudi za naslednje leto, »čeprav na tržno dogajanje nimamo vpliva«.

Po navedbah časnika Finance naj bi Petrolu pri dvigu cen energije neuradno kmalu sledili tudi drugi dobavitelji.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh