Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

GZS ob višanju cen energentov poziva k ukrepanju

Za vas piše:
M. M.
Objava: 08. 10. 2021 / 11:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2021 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
GZS ob višanju cen energentov poziva k ukrepanju
Cena električne energije se je letos podvojila. FOTO: Andrej Praznik

GZS ob višanju cen energentov poziva k ukrepanju

»Smo sredi največje krize v energetiki do zdaj, gre za preživetje – nujne so takojšnje in še bolj sistemske rešitve.« Tako se glasi zapis, v katerem predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka poziva vlado k ukrepanju zaradi občutnega povišanja cen energentov v Sloveniji in drugih članicah EU.

Kot pravi prvi mož zbornice Tibor Šimonka, »posledice občutimo vsi, tako gospodinjstva kot gospodarske družbe, najbolj pa energetsko intenzivna industrija.« GZS pri hitrem iskanju rešitev vidi nujnost sodelovanja predstavnikov industrije, energetike in države na najvišjem nivoju.

Kratkoročni ukrepi

GZS med kratkoročnimi ukrepi predlaga povračilo za posredne stroške emisij, znižanje prispevkov za učinkovito rabo energije (URE) in obnovljive vire energije (OVE) ter trošarine, »pri ceni električne energije pa naj se država začasno odreče zahtevanim dobičkom podjetij, ki spadajo pod Slovenskega državnega holdinga,« navajajo v sporočilu vladi.

Dolgoročne rešitve

Obenem so nujne tudi dolgoročnejše rešitve, poudarjajo v zbornici. Projekti URE in OVE, ki so že pripravljeni, naj gredo po njihovih besedah čim hitreje v realizacijo. »Oblikovati je treba dolgoročno energetsko politiko Republike Slovenije ter uskladiti različne strateške dokumente, saj slovensko gospodarstvo in slovenska energetika potrebujeta stabilen okvir delovanja.«

Energetska prihodnost Slovenije

Že danes je treba sprejemati odločitve o gradnji energetskih objektov v prihodnosti, saj sta priprava dokumentacije in umeščanje objektov v prostor - tako v GZS - dolgotrajna postopka.

Nemudoma naj se pričnejo sprejemati odločitve za umeščanje ustrezne energetske infrastrukture, ki bo podpirala slovensko samozadostnost pri oskrbi z energijo po konkurenčnih cenah. Slovenija potrebuje razvojni načrt. (iz poziva Gospodarske zbornice Slovenije)

Cena električne energije se je podvojila

V industrijski panogi že nekaj časa opozarjajo na visoko rast cen energentov in nujnost dialoga z državo, navaja STA. Cena električne energije se je namreč letos podvojila, cena zemeljskega plina pa povečala skoraj za trikratnik.

Nalaganje
Nazaj na vrh