Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kmetje opozarjajo: Razkorak med stroški in odkupnimi cenami vse večji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 06. 10. 2021 / 14:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2021 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kmetje opozarjajo: Razkorak med stroški in odkupnimi cenami vse večji
Kakšna je prihodnost slovenskega kmetijstva? FOTO: Tatjana Splichal

Kmetje opozarjajo: Razkorak med stroški in odkupnimi cenami vse večji

V vodstvu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so na današnji novinarski konferenci opozorili na zaskrbljujoč položaj slovenskega kmeta, saj je razmik med stroški in odkupnimi cenami kmetijskih pridelkov vse večji.

Kot poudarjajo, je v letošnji pomladi in poletju prišlo do resnih zaostritev pogojev pridelovanja, še posebej zaradi izjemno visoke rasti cen vhodnih stroškov.

Najbolj so na udaru živinorejci. FOTO: Alenka Žnidar

Najhuje v živinorejski proizvodnji

»V rastlinski pridelavi so se cene vhodnih stroškov, poleg znanih podražitev energije, predvsem goriv, v zadnjih mesecih pomembno povišale,« je opozoril direktor KGZS Janez Pirc in ob tem dodal, da so razmere še hujše v živinorejski proizvodnji. »Poleg naštetih podražitev, ki bremenijo pridelavo krme na poljih in travnikih, so se izjemno močno podražile tudi vse vrste krme.«

Na drugi strani ostajajo cene ključnih živinorejskih proizvodov (mleko, goveje, prašičje, perutninsko meso in meso drobnice) praktično na istih ravneh – z vmesnimi znižanji - že nekaj zadnjih let. (Janez Pirc, direktor KGZS)

Neurejene razmere v prehrambni verigi

Po besedah predsednika KGZS Romana Žvegliča so razlogi za takšna neskladja v neurejenih razmerah v prehrambni verigi: »S tako nizkimi odkupnimi cenami kmetje ne bodo mogli več vlagati v obstoj in razvoj svojih kmetij, predvsem pa se kmetije ne bodo mogle prilagoditi višjim standardom, ki jih od nas pričakuje in zahteva družba.«

Predsednik KGZS Roman Žveglič in direktor zbornice Janez Pirc. FOTO: Spletna stran KGZS

Ni možno vlagati v razvoj

Kot izpostavljajo v zbornici, navedene razmere v tekoči pridelavi in visoka raven cen vhodnih stroškov ob obstoječih ravneh odkupnih cen kmetijskih proizvodov ne omogočajo vlaganj v proizvodne zmogljivosti. Ob ohranjanju sedanjih cenovnih razmer pričakujejo, da bodo rejo opustili tudi tisti rejci, ki so doslej vztrajali in s svojo pridelavo, praviloma na območjih z omejenimi dejavniki, kljub doseganju le skromnega dohodka, ohranjali kmetije, hkrati pa tudi kulturno krajino in pogoje za privlačnost podeželja za obiskovalce iz urbanih območji.

Potreben dodaten denar

Na KGZS vztrajajo, da je dvig produktivnosti kmetij in posledično konkurenčnejšo pridelavo na kmetijskih gospodarstvih ključnega pomena za slovensko kmetijstvo. Slovenija mora po njihovi oceni tako iz evropskih kot iz lastnih sredstev zagotoviti dodaten denar za pospešeno posodobitev slovenskih kmetij.


Nalaganje
Nazaj na vrh