Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek: zdrava prehrana bi morala biti splošna človekova pravica

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 02. 2021 / 09:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2021 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek: zdrava prehrana bi morala biti splošna človekova pravica

Frančišek: zdrava prehrana bi morala biti splošna človekova pravica

Sporočilo konferenci FAO: zdrava prehrana je temelj za pravičen razvoj.

FOTO: Andrej Praznik

Papež Frančišek je izpostavil pomen zdrave prehrane za dober in pravičen razvoj družbe, poroča avstrijski Kathpress. Zdrava prehrana bi morala soditi med splošne človekove pravice, je sveti oče spodbudil v sporočilu konferenci Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki je minuli konec tedna zasedala v Rimu. Mnogim ljudem, predvsem otrokom, namreč še vedno močno primanjkuje zdrave hrane oziroma oskrbe z osnovnimi živili nasploh, ugotavlja papež. Lakota žal še naprej ostaja »smrtonosna nadloga«.

Pri tem je Frančišek v svojem sporočilu izrecno pohvalil vlogo stročnic v verigi globalne prehrane: lečo, fižol, grah in čičeriko najdemo na jedilnih mizah mnogih družin, ta hrana pa ima visoko vsebnost nujno potrebnih beljakovin. Kot hranljiva in obenem nezahtevna zelenjava so se stročnice razširile daleč onkraj zemljepisnih meja, družbenih slojev in kultur.

Nazadnje je sveti oče izrazil še spodbudo za skrbno in trajnostno poljedelstvo. Posebej kmetice na staroselskih območjih nas lahko naučijo, kako skupni napori in pripravljenost za žrtvovanje lahko omogočijo dostop do živil in njihovo pravično razdelitev, je poudaril argentinski papež. Povod za prehransko konferenco FAO je bil mednarodni dan stročnic, ki ga sicer vsako leto obhajamo 10. februarja.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh