Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janša: V Sloveniji poštena politična tekma ni mogoča

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 07. 2023 / 13:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2023 / 13:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janša: V Sloveniji poštena politična tekma ni mogoča
Tradicionalnega srečanja v Bovcu se je udeležilo največ članov in simpatizerjev SDS doslej. FOTO: SDS

Janša: V Sloveniji poštena politična tekma ni mogoča

Več tisoč članov in simpatizerjev opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) se je v soboto zbralo na tradicionalnem srečanju v Bovcu, na katerem jih je nagovoril strankin predsednik in prejšnji premier Janez Janša.

Po njegovih besedah imamo v Sloveniji stranke, ki temeljijo na programih in delajo za skupno dobro, in stranke, liste ali gibanja, ki se zberejo okrog novih obrazov z namenom, da so na oblasti; ko pa niso na oblasti, jih ni nikjer več. V katero kategorijo sodi SDS, je dokazoval tudi obisk, saj, kot je dejal Janša, »nas toliko, kot nas je danes, še nikoli ni bilo«.

Gradnje Slovenije volivci niso nagradili

Po Janševem prepričanju je SDS stranka vrednot, ki jih zastopa takrat, ko je v vladi ali kot je v opoziciji, kar je dokazovala tudi ves prejšnji mandat. Izpostavil je tedanje geslo »Gradimo Slovenijo«, kajti Slovenijo so dobesedno gradili, česar pa volivci koaliciji, ki je Slovenijo vodila med pandemijo, niso šteli v toliko dobro, da bi lahko ponovila mandat.

Poštena politična tekma ni možna

»SDS je sicer – kot nagrado za dobro delo – povečala število glasov in poslanskih sedežev, vendar pa sta iz Državnega zbora izpadli koalicijski partnerici DeSUS in SMC, ki so ju brutalno napadli in uničili politični nasprotniki,« je pojasnil Janša in zato izpostavil, da v Sloveniji poštena politična tekma ni mogoča.

Velikokrat odločajo stari monopoli, večji zvočniki

»Ne živimo namreč v normalnih razmerah, v katerih bi za naklonjenost volivcev v družbi, v kateri smo različni, v kateri imamo različne interese, različne vrednote in različna prepričanja, lahko enakopravno tekmovali. Velikokrat odločajo stari monopoli, večji zvočniki, razni manipulatorji,« je bil neposreden predsednik SDS.

Predsednik SDS Janez Janša: V tem času, ko je na tehtnici veliko stvari, moramo biti potrpežljivi do trenutka, ko bo dejansko možno sestaviti trdno koalicijo, ki bo Slovenijo ponovno popeljala na pot, za katero smo glasovali na plebiscitu. FOTO: SDS

Nestrpno čakajo že leto dni

Po njegovem zadnje leto t. i. »svobode« poslanska skupina SDS nestrpno čaka, kdaj bo Golobova vlada predlagala kaj, kar bi se splačalo podpreti, saj SDS – v vladi ali v opoziciji – podpira dobre rešitve. Namesto tega pa smo, je nadaljeval Janša, dobili vlado, ki nam želi predpisati, katere dneve v tednu bomo lahko jedli meso in katere ne.

Denar za projekte, od katerih Slovenija še nikoli ni imela nič

Kot je poudaril, smo v zadnjem letu kot država zamujali pri mnogih razvojnih priložnostih, njegova vlada pa je evropska sredstva razporejala med pomembne projekte nacionalnega pomena, pri katerih letos doživljamo reze. Infrastrukturni projekti se brišejo, je opozoril, denar pa gre na Metelkovo za projekte, od katerih Slovenija še nikoli ni imela nič.

Odločajo o tem, kaj kdo sme in česa ne sme govoriti

»Ustanovili so še Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, v katerem sedijo ljudje, ki so mnoge podpornike SDS pred devetimi leti, v času zrežiranega procesa Patria, med protesti pred sodiščem zmerjali z drhaljo. Zdaj pa ti ljudje sedijo v nekem vladnem telesu in odločajo o tem, kaj kdo sme in česa ne sme govoriti,« je opozoril Janez Janša.

Borba za prevlado zdrave pameti

Ob oceni stanja vrednot v Sloveniji je poudaril, da živimo v času, ko se je treba boriti za prevlado zdrave pameti, in pri tem izpostavil zlasti teorijo spolov, pri čemer je pomignil na nekatere prisotne, ki so nosili majice z napisom »Obstajata samo dva spola«: »Morda bomo prihodnje leto potrebovali napise 'podnevi sije sonce, ponoči sveti luna'.«

Okrepiti članstvo zlasti v SDM

Ob koncu nagovora je Janša udeležencem zagotovil, da bo SDS na bližajočih se volitvah v Evropski parlament prihodnje leto volivcev ponudila najboljšo kandidatno listo doslej. V pripravah na volitve morajo, je dodal, zlasti okrepiti članstvo, v prvi vrsti v Slovenski demokratski mladini (SDM), ki je starejši člani stranke po njegovem ne smejo jemati kot konkurenco.

Pot zmag, porazov in lekcij

Janša je za konec še spomnil, da ima SDS za sabo pot, ki je celo malce daljša kot življenje samostojne Slovenije: »To je pot številnih zmag, tudi porazov in lekcij. Na njej smo se veliko naučili, razen pri eni točki, kjer je treba lekcijo še vzeti, to je potrpežljivost. V tem času, ko je na tehtnici veliko stvari, moramo biti potrpežljivi do trenutka, ko bo dejansko možno sestaviti trdno koalicijo, ki bo Slovenijo ponovno popeljala na pot, za katero smo glasovali na plebiscitu.«

Zaključek gorniškega tabora z vzponom na Triglav

Udeležence tabora so pozdravili tudi bovški župan Valter Mlekuž, podpredsednik Državnega zbora Danijel Krivec in predsednik Gorniškega kluba dr. Henrik Tuma Anton Žumer. S tem se je tudi začel že 28. spominski gorniški tabor dr. Henrika Tume, ki se bo zaključil v soboto, 5. avgusta 2023, z vzponom SDS na Triglav.

Nalaganje
Nazaj na vrh