Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Japonski škofje svarijo pred »hladno vojno« med Kitajsko in ZDA

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 07. 2021 / 09:59
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2021 / 10:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Japonski škofje svarijo pred »hladno vojno« med Kitajsko in ZDA
Japonski katoličani v teh dneh molijo za mir FOTO: Vatican Media

Japonski škofje svarijo pred »hladno vojno« med Kitajsko in ZDA

Japonska škofovska konferenca pred obletnico jedrskega napada na Hirošimo in Nagasaki začenja desetdnevno molitveno kampanjo za mir in proti jedrski oborožitvi.

»Poleg oboroženih sporov in trpljenja beguncev po vsem svetu ima dodaten negativen vpliv na politično in gospodarsko stabilnost mednarodne skupnosti tudi 'nova hladna vojna' med Združenimi državami Amerike in Kitajsko,« je v izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani Japonske škofovske konference, zapisal njen predsednik nadškof Mitsuaki Takami.

Papež Frančišek je Japonsko obiskal novembra 2019.

Kot aktualne primere držav z oboroženimi spori in hudimi kršitvami človekovih pravic nadškof Takami navaj Mjanmar in Afganistan. Škof iz Nagasakija v omenjeni izjavi tudi obžaluje, da se jedrske sile, vključno z Japonsko, ki sicer nima jedrskega orožja, niso pridružile mednarodnemu sporazumu o prepovedi širjenja tovrstnega orožja, ki je v veljajo stopil v letošnjem januarju. Pod geslom »Zaščitimo sleherno življenje« bo molitvena kampanja med 6. in 15. avgustom spominjala na vodilni motiv obiska papeža Frančiška na Japonskem novembra 2019.

Japonski škofje v svoji mirovni poslanici premožnejše narode prosijo za podporo manj premožnim v premagovanju koronaepidemije. »Revnejše države so postavljene na konec vrste za cepljenje, kar še zvišuje tveganje za njihovo vsakdanje življenje in družbene stike. Vsi trpimo. Premožnejši narodi bi morali razumeti revnejše, jim pomagati in jih podpirati,« tako nadškof Takami. Virus je do sredine letošnjega julija okužil več kot 189 milijonov ljudi, več kot štirje milijoni okuženih so umrli.

Posedovanje jedrskega orožja je nemoralno.

Papež Frančišek je med svojim obiskom na Japonskem posedovanje jedrskega orožja označil za »nemoralno«. V zadnji družbeni okrožnici Vsi smo bratje (2020) je izrazil zahtevo po popolni jedrski razorožitvi, kar naj bi bila po njegovih besedah globalna »moralna in humanitarna dolžnost«.

6. avgusta 1945 je ameriški bombnik B-29 »Enola Gay« odvrgel jedrsko bombo na japonsko mesto Hirošima. Takoj po eksploziji je umrlo okoli 80.000 ljudi, več deset tisoč pa v naslednjih tednih, mesecih in letih zaradi posledic sevanja jedrskih žarkov. Tri dni pozneje, 9. avgusta 1945, je bila nova jedrska bomba odvržena na mesto Nagasaki, kjer je življenje izgubilo 40.000 ljudi.

Kupi v trgovini

In kje je tu Bog?
Zgodovina
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh