Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jaslice iz naravnega materiala

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 12. 2014 / 08:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jaslice iz naravnega materiala

Predstavljamo jaslice v cerkvi Marije Vnebovzete v Vrtovinu (župnija Kamnje) in na Svetem Pavlu, hribu nad vasjo.

V božičnem času si z veseljem pričaramo Jezusovo rojstvo z jaslicami. Nekatere so skromne, druge velike, med njimi pa najbolj očarajo tiste, narejene ročno in iz (večinoma) naravnega materiala.


V vrtovinski cerkvi je bil na dan samostojnosti Božični koncert, na katerem so nastopili zbori MPZ Vinograd, Castrum Ajdovščina in Marjetice Podkraj. Foto: Anuška Lavrenčič

Ene takšnih so tudi v podružnični cerkvi Marije Vnebovzete v Vrtovinu (župnija Kamnje). Izdelal jih je domačin Miloš Lavrenčič. Zanje je porabil več let. Naredil jih je iz mavca, lesa in seveda mahu, manjkala pa ni niti slama.

S pomočjo vzorčnih figuric svete družine, pastirjev, svetih treh kraljev, ovc in drugih živali je iz kita za okna naredil odlitek in vanj vliv mavec, nam je delo opisovala Miloševa žena Anuška. Figurice je nato pobarval ljubiteljski slikar Milan Ipavec.

Foto: Anuška Lavrenčič

Za izdelavo hišic, gradu in cerkvice je uporabil les, prav pa so mu prišle tudi palčke, ki so po novoletni zabavi ostale od ognjemeta. Zgradbe pa je pokril tako, da so videti kot bi bile krite s korcem - kar mu je odlično uspelo z borovimi storži, ki jih je posušil in zalepil. Miloš Lavrenčič pa se ni potrudil le pri zunanjem videzu, temveč je svoje zgradbe opremil tudi znotraj, cerkvica pa ima celo oltar. Za okras je po okoliških gričih nabral drevesne korenike. Okrog jaslic pa je postavil leseno ograjo.

Na jaslicah so tudi mlin, vodnjak in vodno kolo. Vendar bi voda lahko motila bogoslužje, zato na jaslicah v cerkvi ni postavil vseh izdelanih predmetov, na voljo pa je imel tudi omejen prostor. Jaslice so sicer prej krasile dom Lavrenčičevih v Vrtovinu, zdaj pa jih lahko občudujemo v cerkvi sredi vasi. Figurice in zgradbe so bile prikazane tudi na razstavi ob praznovanju krajevnega praznika (na šmarni dan, 15. avgusta) ali "šagre", kot mu pravijo Vrtovinci. Postavljavec jaslic sicer ni nameraval razstavljati svojega dela, saj je delal le za svojo dušo.

Kamenjski župnik Rafko Klemenčič in izdelovalec jaslic Miloš Lavrenčič. Foto: Anuška Lavrenčič




Šest jaslic na Svetem Pavlu

To pa niso edine posebne jaslice v Vrtovinu. Na hribu nad vasjo, Svetem Pavlu, je okrog cerkvice postavljenih kar šest zunanjih jaslic, ki so jih pripravili Vrtovinci in prebivalci okoliških vasi. Pobudnik za čim več jaslic v naravnem okolju je kamenjski župnik Rafko Klemenčič. Prav na tem hribu bo veliko domačinov in prebivalcev okoliških vasi stopilo v novo leto.


Jaslice na Svetem Pavlu

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh