Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jaslice rezbarja Andreja Gašperlina

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 01. 01. 2023 / 14:35
Oznake: Duhovnost, Jaslice
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.01.2023 / 15:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jaslice rezbarja Andreja Gašperlina
Jaslice Andreja Gašperlina. FOTO: Jožef Pavlič

Jaslice rezbarja Andreja Gašperlina

Rezbar in jasličar Andrej Gašperlin iz Most pri Komendi tudi letos s svojimi jaslicami razveseljuje številne obiskovalce Vrtnega centra Gašperlin pri vasi Moste, v kateri živi, Marijine kapele sredi vasi pa tudi obiskovalce Mlinčkov pri Suhadolah.

Za Vrtni center Gašperlin je tokratne jaslice začel izdelovati leta 2021. Iz lipovega lesa je izrezljal 14 jasličnih kipcev povprečne velikosti 65 centimetrov. Za izdelavo enega je porabil okrog 150 ur. Včasih je delal tudi po osem ur in več dnevno, drugič pa je le kakšno uro ali dve. »Odvisno od navdiha,« je poudaril. Izdelal je kipce Svete družine (Sv. Jožefa, Marije in Deteta Jezusa), svetih Treh kraljev, pastirjev, med njimi petih z betlehemskih poljan, enega z Velike planine in enega iz Bohinja, oslička in volička ter, seveda ovac, ki ne smejo manjkati v nobenih jaslicah.

Jaslice Andreja Gašperlina. FOTO: Jožef Pavlič

Jaslične kipce je le, da bi bili bolj »naravni«, polakiral s polmat lakom na vodni osnovi.

Drugi komplet jaslic je postavil v vznožje Marijinega kipa v kapeli sredi Most. Ti jaslični kipci so veliko manjši, v povprečju visoki 24 centimetrov, polakirani pa s temnejšim lakom, ki se ga je dobilo, ko jih je izdelal. Prav tako jih je izrezljal iz lipovine. Ljudje, posebej otroci, so se tako navadili nanje, da so ga že veliko prej spraševali, ali jih bodo lahko tudi letos hodili gledat, jih bo postavil. To ga je še dodatno spodbudilo, da je to res naredil.

Jaslice Andreja Gašperlina. FOTO: Jožef Pavlič

Prvič pa se je lotil postavitve manjših jaslic pri naravni znamenitosti Mlinčki pri Suhadolah. Zanje je kot okvir uporabil kar škatlo od starega televizijskega sprejemnika. K postavitvi teh jaslic sta ga spodbudila Marija Špehonja iz Žej, ki z možem rada obiskuje Mlinčke, in navdušeni jasličar Marko Grilc, ki je za jaslice v komendski župnijski cerkvi sv. Petra izdelal maketo tunjiške župnijske cerkve sv. Ane, Andrej pa kupolo zanjo. Kipci za te jaslice so v povprečju visoki 12 centimetrov. Marko Grilc jih je osvetlil z led lučkami, tako da jih je poseben čar videti ponoči.

Andrej Gašperlin poleg tega sodeluje s svojimi jaslicami na vseslovenski razstavi jaslic v Žireh in v Jurkloštru.

Jaslice je postavil tudi doma, v hišnem kotu. Tam poleg štalice s Sveto družino »kraljuje« lepa moščanska podružnična cerkev sv. Boštjana.

Andrej izdeluje jaslice, ker ga to veseli. Prav posebej je vesel, ko kaj konča, se mu to posreči, kot si zamisli. Kadar pa ne, vztraja toliko čaka, dokler mu ne uspe.

Jaslice Andreja Gašperlina. FOTO: Jožef Pavlič

Nad njegovimi deli so navdušeni vsi, ki ga obiščejo in na razstavah vidijo, kaj vse je ustvaril. Je res pravi ljudski umetnik, ki zna svojim predmetom »vdihniti« preprostost, ličnost in tudi pridih svetosti. Ker je takšen sam po duši in srcu, si za to prizadeva. Vsakdo je vesel srečanja z njim in zadovoljen po ogledu njegovih del. Prav bi bilo, da bi začel razmišljati o prostorih, kjer bi bila stalna razstava vsega, kar je ustvaril.

Nalaganje
Nazaj na vrh