Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V piranskih cerkvah razstavljajo jaslice koroški umetniki

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 20. 12. 2022 / 09:19
Oznake: Božič, Praznik, Jaslice
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.12.2022 / 10:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
V piranskih cerkvah razstavljajo jaslice koroški umetniki
Karl Vouk razstavlja v cerkvi Marije Snežne. FOTO: Oskar Kandare

V piranskih cerkvah razstavljajo jaslice koroški umetniki

»j.a.s.l.i.c.e.! 2022« so naslovili tradicionalno razstavo jaslic v piranskih cerkvah sedmih umetnikov z avstrijske Koroške. Na ogled so od četrte adventne nedelje do svetih treh kraljev.

Društvo »Prijatelji zakladov sv. Jurija« Piran je (po enoletnem premoru) v piranskih cerkvah pripravilo že 22. razstavo jaslic. Letos so k sodelovanju povabili kuratorko z avstrijske Koroške, predsednico društva avstrijskih likovnih ustvarjalcev Tanjo Prušnik. Izbrala je sedem ustvarjalcev, ki so na razstavi postavili svoje interpretacije jaslic v različnih likovnih oblikah in medijih: slike, instalacije, keramika, film, fotografija, svetlobne in akustične instalacije. Izbor umetnikov – razstavljajo Karl Vouk, Nataša Sienčnik, Valentin Oman, Mirko Malle, Verena Gotthardt, Beatrrix Bakondy in kuratorka Prušnikova – zajema vse ustvarjalne generacije in žanre slovenskih umetnikov z avstrijske Koroške, mladi skladatelj Elias Hafner pa v sedmih cerkvah interpretira dve božični pesmi.

 Nataša Sienčnik razstavlja v cerkvi Marije Zdravja. FOTO: Oskar Kandare

»Božični čas je čas miru. Čas, ko se ozremo nazaj in se osredotočimo na družino. Čas, ko ponotranjimo svetlobo, toplino in povezanost. Za mnoge je to čas razmisleka o božiču kot najlepšem prazniku v letu: pomislimo na zvezdo repatico, svetlo luč, sveto družino, otroka, popotnike, kralje, živali, glasbo in streho nad glavo, ki nas ščiti. To je čas spominov na lastno otroštvo, stare običaje, medsebojno druženje. Pogled na družino, ki spet raste skupaj, se ponovno združuje, greje in krepi,« je ob rob razstavi zapisala kuratorka: »Dajanje topline, pogled na družino, na ljudi, preneseno v izrazne oblike raznih zvrsti sodobne likovne umetnosti, razširjeno z akustičnimi komponentami - to je skupno razstavi na vseh lokacijah v Piranu.« Kuratorka Tanja Prušnik je še poudarila, da razstavo lahko razumemo tudi kot znak medsebojne solidarnosti.

 Tanja Prušnik, kuratorka, razstavlja v krstilnici sv. Janeza Krstnika. FOTO: Oskar Kandare

Jaslice, ki jih je v piranski župnijski cerkvi sv. Jurija v nedeljo, 18. decembra, odprl koprski škof Jurij Bizjak, bodo v piranskih cerkvah na ogled do 6. januarja.

Nalaganje
Nazaj na vrh