Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev s pogledom na tri države [VIDEO, FOTO]

Za vas pišejo:
Kaja Zupanc, Katja Zver
Objava: 06. 11. 2022 / 17:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2023 / 11:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev s pogledom na tri države [VIDEO, FOTO]
Baročna cerkev sv. Jurija z zvonikom in krstilnico, kraljuje na hribu znotraj mestnega obzidja. FOTO: Katja Zver

Kaja in Katja raziskujeta: Cerkev s pogledom na tri države [VIDEO, FOTO]

Z deževne in meglene Ljubljane sva se odpeljali do slovenske obale, kjer naju je pričakalo sonce, kava in morje. Najin pogled je segel tudi nad sam vrh Pirana do mogočnega zvonika, na katerem kraljuje nadangel Mihael, ki se obrača po vetru in s tem napoveduje vreme Pirančanom. Poleg zvonika pa stoji cerkev sv. Jurija, od koder se razprostira pogled na tri države. Naj se raziskovanje začne!

Zgodovina Pirana je dolga. Župnija obstaja že več kot 1000 let, vendar je bila cerkev postavljena že pred tem. Kapiteljska cerkev, imenovana stolna je zgrajena v beneško-renesančnem slogu. Kraj je že več kot 2000 let namenjen bogočastju, najprej poganskemu, nato pa krščanskemu. 

Župnik, ki živi na klifu nad plažo 

Pred cerkvijo naju je prijazno sprejel piranski župnik Zorko Bajc, ki je v župnijo prišel leta 2000. Kot pravi sam, je bil »vržen v morje«, saj Pirana in cerkve ni poznal. V tisočletni zgodovini župnije je Bajc šele tretji slovenski duhovnik. 

Poglejte kakšen razgled ima piranski župnik iz svoje terase. Mu kaj zavidate? FOTO: Kaja Zupanc 

V dvajsetih letih sem naredil veliko, vendar je tukaj potrebno še ogromno truda in sredstev, da bi cerkev zasijala v vsej svoji baročni lepoti, ki jo je nekoč imela. (Zorko Bajc) 

Velika zahvala župniku Zorku za odlično predstavitev in prijazen sprejem. FOTO: Katja Zver

Epizoda #1

Vabljeni k ogledu prve epizode »Kaja in Katja raziskujeta«. Presenečeni boste kaj vse se skriva za vrati piranske cerkve. 

Spoznajte svetega Jurija 

Sv. Jurij je zaščitnik mesta. Krščanski princ in vitez iz Kapadokije je kot svetnik in mučenec postal zaščitnik orožarjev in vojščakov, razglašen pa je bil tudi za zaščitnika številnih naselij. Redkokaterega svetega viteza opisuje toliko legend kot tega svetnika. S svojo sulico in ščitom je eden najbolj prepoznavnih in čaščenih svetnikov v krščanskem svetu. Kot simbol boja proti zlu predstavlja človekov nenehni spopad s silami teme in greha, ki jih pooseblja zmaj.

Zvonik. FOTO: Katja Zver 

Zvonik je bil dograjen v času beneške nadvlade (17. st.) in je pomanjšana kopija zvonika sv. Marka v Benetkah. Visok je 46,45 m, v njem visijo štirje zvonovi. 

Leta 2015 so zvonico obnovili in postavili dva nova zvonova, ki sta dar župnije iz Berlina, dva stara počena pa so shranili na župnijski vrt.

Na vrhu zvonika kraljuje nadangel Mihael, ki se obrača po vetru in s tem napoveduje vreme. Povzpni se do vrha in občuduj veličasten razgled na mesto in daljno okolico!

Ste vedeli, kaj cerkev skriva pod sabo?  

Cerkev pod sabo skriva še bogat muzej, kjer so predstavljeni predmeti cerkvene opreme in posodja, v prostoru pod cerkveno ladjo pa so bili odkriti najstarejši ostanki stavbnih struktur. V zakladnici izstopata srebrni kip »Sveti Jurij na konju« in relikviarij v obliki noge. 

Danes je v Piranu 10 cerkva. Največja in najbolj prepoznavna je cerkev sv. Jurija. 

Sv. Jurij na konju. FOTO: Katja Zver 

Krstilnica

Baročna krstilnica je zadnja stavba, zgrajena ob obnovi cerkvenega kompleksa na griču. Na zunanji steni ima vzidana reliefa. Okno s pleteninasto ornamentiko so prenesli stare krstilnice. Glavni oltar krasi slika Kristusov krst, delo beneškega slikarja.

Baročna krstilnica. FOTO: Katja Zver

Najstarejši element v krstilnici je rimski nagrobnik iz prvega stoletja, ki je bil predelan v krstni kamen in v ta namen najverjetneje uporabljen že v prvi piranski krstilnici.  

Več utrinkov iz terena si lahko ogledate v fotogaleriji. 

Kupi v trgovini

Razprodano
Zgodovina cerkve v stotih slikah
Zgodovina
14,42€
Nalaganje
Nazaj na vrh