Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jaslice v Piranu – 9 cerkva, 7 umetnikov iz 5 držav

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 18. 12. 2023 / 09:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2023 / 09:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jaslice v Piranu – 9 cerkva, 7 umetnikov iz 5 držav
V cerkvi sv. Frančiška so minoriti postavili jaslice s piranskimi značilnostmi, med drugim so »uprizorili« solinarja. FOTO: Ksenja Hočevar

Jaslice v Piranu – 9 cerkva, 7 umetnikov iz 5 držav

Že 23. leto zapored so v Piranu postavili razstavo »Jaslice v piranskih cerkvah«. Razstavo je v nedeljo, 17. decembra, v župnijski cerkvi sv. Jurija odprl koprski škof Jurij Bizjak.

Italijanska umetnica Mariagrazia Capetti je postavila podobo jaslic v cerkvi Marije Tolažnice. FOTO: Ksenja Hočevar

»Kristus prihaja med nas, prihaja nam na pomoč – to je rdeča nit vseh umetnikov, ki upodabljajo jaslice. Vsi smo potrebni Božje pomoči, v vsakem življenju so nitke, kjer je potrebna Božja milost, Božji blagoslov. Z veseljem jih pričakujemo in z veseljem sprejemamo,« je dejal v kratkem nagovoru ob odprtju razstave jaslic škof Jurij Bizjak in zbranim zaželel blagoslovljene praznične dneve.

Razstavo jaslic je v župnijski cerkvi sv. Jurija odprl in zbrane nagovoril škof Jurij Bizjak. S pesmijo je prireditev obogatil moški zbor s Cola pri Ajdovščini. FOTO: Ksenja Hočevar

V programu ob odprtju jaslic v cerkvi sv. Jurija – v župnijski cerkvi vedno postavijo na ogled tradicionalne jaslice iz 19. stoletja – je adventne in božične pesmi prepeval Moški pevski zbor Razpotje s Cola pri Ajdovščini pod vodstvom Martine Peljhan. Zatem so se obiskovalci v procesiji podali na ogled jaslic v še šestih cerkvah, colski zbor je zapel še na križnem hodniku pri minoritih in v cerkvi Marije zdravja na piranski punti.

V župnijski cerkvi sv. Jurija vsako leto postavijo tradicionalne župnijske jaslice iz 19. stoletja. FOTO: Zorko Bajc

Župnik Bajc: »Z razstavo oživljamo piranske cerkve«

»V adventnem in božičnem času z razstavo jaslic oživljamo piranske cerkve in sakralne prostore. Domače in tuje umetnike vabimo k poustvarjanju božične skrivnosti,« je povedal piranski župnik Zorko Bajc in spomnil, da letos mineva 800 let od postavitve prvih jaslic, ki jih je sv. Frančišek zasnoval v majhnem italijanskem mestecu Greccio in so ostale izvir navdiha do današnjih dni. Društvo Prijatelji zakladov sv. Jurija iz Pirana je razstavo jaslic pripravilo že 23. leto.

V cerkvi Marije Snežne razstavlja slikar in etnograf z Madžarske Makoldi Sandor. FOTO: Ksenja Hočevar

Navdih v pismu papeža Frančiška

Na letošnji razstavi jaslic sodelujejo Mariagrazia Capetti iz Italije, Makoldi Sándor iz Madžarske, Hrvoje Marko Peruzović iz Hrvaške, Kateryna Burlina iz Ukrajine ter trije slovenski ustvarjalci: Viktor Gojkovič, Irena Čuk in Igor Andjelić. Na pobudo organizatorjev, članov Društva Prijatelji Prijatelji zakladov sv. Jurija, ki ga vodi akademska umetnica Mira Ličen, so umetniki ustvarjali na temo apostolskega pisma papeža Frančiška ob 800-letnici jaslic, v katerem je med drugim zapisal: »Frančiškove jaslice prinašajo novost, saj se od lupine obračajo k jedru. Ne gre le za figuraliko in scensko postavitev, ampak za duhovno doživljanje veselja in topline, ki napolni srce, ko ob jaslicah postanemo deležni skrivnosti božične noči.«

V krstilnici sv. Janeza razstavlja ukrajinska umetnica Kateryna Burlina. FOTO: Ksenja Hočevar

Da je razstava jaslic vsako leto »obogatitev za mesto Piran, razstavo v božičnem času obišče več tisoč ljudi,« je povedal župnik Bajc. Pripravili so tudi zgoščenko, na voljo je v vsaki od cerkva, ki obiskovalca vodi od cerkve do cerkve in predstavlja umetnike, ki v določeni cerkvi razstavljajo.

V župnijski cerkvi sv. Jurija vsako leto postavijo tradicionalne župnijske jaslice iz 19. stoletja. FOTO: Zorko Bajc

Jaslice bodo na ogled do 6. januarja 2024, piranske cerkve bodo odprte vsak dan med 10. in 17. uro.

Kupi v trgovini

Jaslice
7,95€
Nalaganje
Nazaj na vrh