Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Javna občila za kulturni in verski pluralizem

Objava: 20. 10. 2004 / 07:14
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Javna občila za kulturni in verski pluralizem

V Bangkoku na Tajskem se je v nedeljo, 17. oktobra, končal svetovni kongres UCIP (Mednarodne zveze katoliškega tiska). Geslo je bilo: Izziv javnih občil sredi kulturnega in verskega pluralizma; za socialni red, pravičnost in mir. Udeležilo se ga je več kot petsto časnikarjev in založnikov. Pred kongresom so v istem mestu zborovali mladi katoliški časnikarji z vsega sveta, povezani v Mednarodno mrežo mladih katoliških časnikarjev pri UCIP.

Predsednik tajske vlade Thaksin Shinawatra je ob odprtju kongresa pozval k spoštovanju različnih kultur in verstev. Poudaril je, da etnične, verske in kulturne razlike ne smejo nikoli zanetiti sporov. Do teh pogosto pride zaradi pomanjkanja razumevanja, to pa vodi k izgubi zaupanja. Delavci pri javnih občilih se morajo zaradi tega zavzemati za ustvarjanje medsebojnega zaupanja in premostitev kulturnih razlik. Poskušati morajo posredovati »nadstrankarsko resnico«.
Udeležencem kongresa je poslal spodbudo tudi sam Janez Pavel II. V duhu kongresa jih je povabil h gradnji mostov med ljudmi.

Predsednik UCIP-a ameriški nadškof John Foley pa je že pri začetku zasedanja mladih časnikarjev opozoril: »Kot poročevalci imamo lahko in moramo imeti politične ideale: ne smemo pa dopustiti, da bi ti prevladali nad našim poslanstvom. Tudi nas ne smejo odvrniti od tega, da ne bi poročali o razmerah, celo v Cerkvi, ki se ne skladajo s temi ideali.«

Glede mladih časnikarjev je nadškof Foley dejal, da »živijo v dobrem času«. To pomeni, da svoboda tiska pripada tistim, ki imajo časnike, radio in televizijo. Resnico pa je danes mogoče širiti tudi prek medmrežja in drugih informacijskih poti celo tam, kjer se je danes vse zarotilo proti njej, kjer jo tlačijo in zanikajo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh