Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Javni zavod Ljubljanski grad mora omogočiti verski obred v grajski kapeli

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 09. 11. 2021 / 12:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2021 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Javni zavod Ljubljanski grad mora omogočiti verski obred v grajski kapeli
Kapela sv. Jurija na Ljubljanskem gradu FOTO: Tatjana Splichal

Javni zavod Ljubljanski grad mora omogočiti verski obred v grajski kapeli

Na spletni strani Družine smo poročali o prepovedi obhajanja maše v kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu za pokojne domobrance, pokopane na oskrunjenem vojaškem pokopališču na Orlovem vrhu. Na izrazito sporno dogajanje se je s protestno izjavo odzvala tudi Slovenska škofovska konferenca. Izjavo objavljamo v celoti.

Javni zavod Ljubljanski grad mora omogočiti verski obred v grajski kapeli

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) izraža protest in zaskrbljenost zaradi prepovedi svete maše v grajski kapeli, ki bi morala biti v nedeljo, 7. novembra 2021, v organizaciji Nove Slovenske zaveze.

SŠK je mnenja, da je grajska kapela sakralni kulturni prostor v lasti in upravljanju javnega zavoda Ljubljanski grad, ki ga je dolžan vzdrževati in ohranjati ter ga dajati na razpolago širši javnosti v skladu z njegovim namenom in pod enakimi pogoji za vse (tudi za vernike Katoliške cerkve).

SŠK poziva Javni zavod Ljubljanski grad in Mestno občino Ljubljana, naj prekliče prepoved obhajanja svete maše v grajski kapeli ter omogoči njeno organizacijo oz. izvedbo v skladu z ustavno zagotovljeno svobodo Katoliške cerkve.

Javni zavod je z omenjeno prepovedjo obhajanja svete maše v grajski kapeli in vplivanjem na namen mašne daritve nedopustno in protipravno posegel v pravico do veroizpovedi iz 41. člena Ustave RS, v povezavi z načelom ločitve države in verskih skupnosti iz 7. člena ter načelom enakosti pred zakonom iz 14. člena Ustave RS.

Slovenska škofovska konferenca zato poziva Javni zavod Ljubljanski grad in Mestno občino Ljubljana, da prekliče prepoved obhajanja svete maše v grajski kapeli ter omogoči njeno organizacijo oz. izvedbo v skladu z ustavno zagotovljeno svobodo Katoliške cerkve.

msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK

Sondiranje, ki ga je novembra 2019 na Orlovem vrhu izvedla vladna komisija za prikrita grobišča, je potrdila obstoj posmrtnih ostankov na medvojnem domobranskem pokopališču FOTO: arhiv NSZ

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh