Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prepoved maše na Ljubljanskem gradu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 04. 11. 2021 / 15:46
Oznake: Dogodek
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 16:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prepoved maše na Ljubljanskem gradu
Pokopališče domobrancev na Orlovem vrhu na ljubljanskem grajskem griču.

Prepoved maše na Ljubljanskem gradu

Tako kot že vrsto let na začetku novembra, sta tudi letos Župnija Ljubljana – Sv. Jakob in Nova Slovenska zaveza organizirala v kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu mašo za pokojne domobrance, pokopane na oskrunjenem vojaškem pokopališču na Orlovem vrhu (v nedeljo, 7. novembra).

Tri dni pred spominsko prireditvijo je odjeknila novica, da so iz javnega zavoda Ljubljanski grad sporočili organizatorju, v imenu Nove Slovenske zaveze Petru Sušniku, da maše v grajski kapeli ne dovolijo.

Orlov vrh na ljubljanskem gradu, grobišče domobrancev, govor Justina Stanovnika, 14. november 1993. FOTO: Ivo Žajdela

Javni zavod Ljubljanski grad: dogodek je dobil »močno politično konotacijo«

Janja Rozman, vodja službe za odnose z javnostmi pri upravitelju javnem zavodu Ljubljanski grad, ki skrbi za dejavnosti na Ljubljanskem gradu, je v dopisu zapisala:

»V trenutku, ko smo iz medijev (!) izvedeli, da gre za spominsko slovesnost za padle domobrance, je dogodek dobil močno politično konotacijo, kar je v nasprotju z našim osnovnim poslanstvom in se od tega odločno distanciramo.«

Petru Sušniku je Rozmanova zato sporočila, da jim (Novi Slovenski zavezi) »kot upravitelj Ljubljanskega gradu ne izdajamo soglasja za izvedbo svete maše za pokojne domobrance«.

Orlov vrh na ljubljanskem gradu, spominska slovesnost, šentjakobski župnik p. Jože Kokalj, 12. november 1995. FOTO: Ivo Žajdela

Nedopustna pravica do nesorazmernega posega v pravico do verske svobode

Peter Sušnik je Janji Rozman poslal obširni odgovor. V njem je zapisal, da se z obrazložitvijo odločitve in sporočilom o preklicu soglasja nikakor ne more strinjati ali ga sprejeti.

Sušnik je zapisal, da iz dopisa Rozmanove »izhaja nedopustna pravica do nesorazmernega posega v pravico do verske svobode«. Maša se daruje za žive ali pokojne in ne najde pravne podlage, da bi javni zavod odločal, za koga se maša sme ali ne sme darovati. Javni zavod Ljubljanski grad je vprašal, kje so ta merila zapisana in za katere »druge namene« ni dovoljeno darovati maše v grajski kapeli. Od javnega zavoda je zahteval, da mu z navedbo pravne podlage ter splošno veljavnih in dostopnih predpisov utemelji pravico do odločanja glede namena verskega obreda.

Spominska slovesnost na Orlovem vrhu. FOTO: Ivo Žajdela

Šokanten dopis z nezaslišano kršitvijo verske svobode

Peter Sušnik je ob tem na twitterju zapisal: »Danes sem prejel šokanten dopis z nezaslišano kršitvijo verske svobode, posegom v pravico do govora in dokaz, da revolucionarno pravo očitno še vedno velja: javni zavod Ljubljanski grad prepoveduje sveto mašo za pokojne domobrance. To presega vse meje!«

In še: »Leta in leta je bila maša v grajski kapeli in molitve na pokopališču na Orlovem vrhu stalnica meseca novembra. Brez posebnosti, brez vznemirjanja.«

Govor Blaže Cedilnik na domobranskem pokopališču na Orlovem vrhu. FOTO: Ivo Žajdela

Iz prepovedi veje izrazito totalitarno hotenje

Komentar podpisanega: Seveda bo ta nezaslišani dogodek še pošteno odmeval. Nezaslišano je, da si kdor koli po 31 letih demokratizacije Slovenije privošči takšno gledanje in prepoved.

Iz nje veje izrazito totalitarno hotenje prepovedati nekaj, kar je za demokratično družbo samoumevno.

Nagovor dr. Jožeta Pluta na domobranskem pokopališču na Orlovem vrhu.

Kupi v trgovini

Razprodano
Resnica o domobranstvu
Zgodovina
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh