Zapri
Iskanje

Je Ano Frank nacistom izdal judovski notar?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 01. 2022 / 17:27
Oznake: Vojna
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 17:36
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Je Ano Frank nacistom izdal judovski notar?

Je Ano Frank nacistom izdal judovski notar?
Ana Frank je umrla v koncentracijskem taborišču Bergen-Balsen, stara 15 let. FOTO: Muzej Ane Frank
Vse kaže, da je skrivališče Ane Frank, judovske deklice, ki je napisala najbolj znane zapise iz prve roke o življenju Judov med 2. svetovno vojno, nacistom izdal judovski notar iz Amsterdama Arnold van den Bergh, da bi s tem rešil svojo družino.

Do teh ugotovitev je po novi preiskavi, ki jo je predstavila nizozemskim medijem, prišla mednarodna skupina pod vodstvom nekdanjega agenta FBI Vincea Pankoka, v njej pa so bili še zgodovinarji in drugi strokovnjaki, ki so šest let uporabljali najsodobnejše preiskovalne tehnike, da bi vendarle rešili skrivnostni primer. Po ugotovitvah skupine je imel Arnold van den Bergh veliko stikov z Judi kot član Amsterdamskega judovskega sveta, organa, ki je bil prisiljen izvajati nacistično politiko na judovskih območjih, a je bil leta 1943 razpuščen, njegovi člani pa poslani v koncentracijska taborišča.

Anonimno pismo Ottu Franku

Po ugotovitvah preiskovalne skupine Van den Bergha niso poslali v taborišče (ravno tako ne njegove hčerke), temveč je še naprej živel v Amsterdamu. Ključni dokaz, da je Van den Bergh oblastem izročil naslove lokacij, na katerih so se skrivali Judi, tudi družina Ane Frank, naj bi bila kopija anonimnega sporočila, ki ga je Anin oče Otto Frank – edini preživeli v družini – prejel ob povojni vrnitvi v Amsterdam, v njem pa naj bi bilo omenjeno tudi ime notarja, ki je umrl leta 1950. Vendar pa tega podatka nikdar doslej niso podrobneje raziskali, tudi Otto Frank ni javno nikoli izdal nobenega imena.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh