Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je Ano Frank nacistom izdal judovski notar?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 01. 2022 / 17:27
Oznake: Vojna
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Je Ano Frank nacistom izdal judovski notar?
Ana Frank je umrla v koncentracijskem taborišču Bergen-Balsen, stara 15 let. FOTO: Muzej Ane Frank

Je Ano Frank nacistom izdal judovski notar?

Vse kaže, da je skrivališče Ane Frank, judovske deklice, ki je napisala najbolj znane zapise iz prve roke o življenju Judov med 2. svetovno vojno, nacistom izdal judovski notar iz Amsterdama Arnold van den Bergh, da bi s tem rešil svojo družino.

Do teh ugotovitev je po novi preiskavi, ki jo je predstavila nizozemskim medijem, prišla mednarodna skupina pod vodstvom nekdanjega agenta FBI Vincea Pankoka, v njej pa so bili še zgodovinarji in drugi strokovnjaki, ki so šest let uporabljali najsodobnejše preiskovalne tehnike, da bi vendarle rešili skrivnostni primer. Po ugotovitvah skupine je imel Arnold van den Bergh veliko stikov z Judi kot član Amsterdamskega judovskega sveta, organa, ki je bil prisiljen izvajati nacistično politiko na judovskih območjih, a je bil leta 1943 razpuščen, njegovi člani pa poslani v koncentracijska taborišča.

Anonimno pismo Ottu Franku

Po ugotovitvah preiskovalne skupine Van den Bergha niso poslali v taborišče (ravno tako ne njegove hčerke), temveč je še naprej živel v Amsterdamu. Ključni dokaz, da je Van den Bergh oblastem izročil naslove lokacij, na katerih so se skrivali Judi, tudi družina Ane Frank, naj bi bila kopija anonimnega sporočila, ki ga je Anin oče Otto Frank – edini preživeli v družini – prejel ob povojni vrnitvi v Amsterdam, v njem pa naj bi bilo omenjeno tudi ime notarja, ki je umrl leta 1950. Vendar pa tega podatka nikdar doslej niso podrobneje raziskali, tudi Otto Frank ni javno nikoli izdal nobenega imena.

Kupi v trgovini

Trije totalitarizmi: fašizem, nacizem, komunizem
Filozofija in esejistika
38,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh